Toukokuun 17. päivä, syttende mai, on Norjan kansallispäivä, jolloin koko kansa pukeutuu parhaimpiinsa ja marssii kulkueissa laulaen. Shampanjapullot poksahtelevat auki jo aamuvarhain pienimmissäkin pitäjissä.
Elle Maaret Labba on kotoisin Enontekiöltä, mutta asunut vuodesta 2010 Norjassa. Hän kertoo, että suomalaisten ja norjalaisten juhlimistavoissa on eroavaisuuksia. Siinä missä Suomessa itsenäisyyspäivänä katsellaan kättelyjonoa kotisohvalta käsin, Norjassa koko kansa marssii laulellen pitkin katuja iloisessa juhlahumussa.
Labbalta meni muutama vuosi, ennen kuin hän sisäisti, kuinka tärkeä kansallispäivä norjalaisille on.
– Aluksi asuin Koutokeinossa ja minulla oli vielä toinen jalka tavallaan Suomen puolella. Vasta sen jälkeen, kun muutin Tromssaan, tuli kansallispäivän viettämisestä tapa. Olen ollut pari kertaa jopa Norjan pääkaupungissa Oslossa viettämässä kansallispäivää, Labba muistelee.
Bunad tai gákti – kunhan vain on juhlavaa yllä
Juhlavaatetus on oleellinen osa Norjan kansallispäivän viettoa. Vuonna 2004 Norjaan muuttanut Marko Länsman kertoo, että norjalaiset valmistautuvat huolella juhlapäivään ja laittavat juhlavaatteet jo ajoissa kuntoon.
– Jos vain on norjalainen kansallisvaate bunad, niin se on päällä ihan pienestä pitäen, kertoo Länsman.
Elle Maaret Labba ja Marko Länsman ovat molemmat tottuneet pukemaan saamenpuvun eli gáktin päälleen Norjan kansallispäivänä.
– En ole itse koskaan kuullut mitään negatiivista. Enemmänkin ovat olleet kiinnostuneita katselemaan ja ihmettelemään, että mikäs tämä vaate on, kertoo Länsman.
Länsmanien juhlapöydässä on lammasta ja savuporokeittoa
Aiemmin Marko Länsman vietti Norjan kansallispäivää ystävien seurassa, mutta nykyisin hän viettää sen perheensä parissa. Hyvä ruoka ja juoma kuuluu lillehammerilaiseen kansallispäivän viettoon olennaisena osana.
– Aamulla ensin syömme aamupalaa yhdessä, ja sitten käymme kaupungilla katsomassa erilaisia kulkueita ja musiikkiesityksiä. Iltapäivästä kokoonnumme perheen ja ystävien kanssa syömään, kertoo Länsman.
Hän on tuonut oman osansa kansallispäivän juhlapöytään.
– Tänä vuonna on grillattua lammasta ja siihen lisukkeita. Sitten on vielä minun puolelta alkuruuaksi savuporokeittoa, Länsman kertoo.