Hyppää sisältöön

Laakkonen on myynyt koko autoliiketoiminnan Ruotsiin – autotehtaat saattavat ottaa myös myynnin haltuunsa jatkossa

Joensuulainen Laakkonen on yksi Suomen suurimmista autojen vähittäismyyntiketjuista. Tehdyt kaupat pitävät sisällään muun muassa automyynnin sekä huolto- ja varaosapalvelut.

Yrityskauppaan kuuluvat kaikki Veljekset Laakkonen Oy:n ja Bavaria Laakkonen Oy:n osakkeet. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Joensuulainen Kauppahuone Laakkonen Oy on myynyt koko autoliiketoimintansa.

Kaupat on tehty ruotsalaisen Hedin Mobility Groupin kanssa. Yritys laajentaa toimintaansa kauppojen myötä Suomeen ja kasvattaa samalla markkina-alueensa kattamaan kaikki Pohjoismaat.

Yrityskauppa pitää sisällään kaikki Veljekset Laakkonen Oy:n ja Bavaria Laakkonen Oy:n osakkeet. Ne kattavat Laakkosen autoliiketoiminnot kokonaisuudessaan, eli uusien ja vaihtoautojen myynnin, huolto- ja varaosapalvelut, vauriokorjaamot sekä autokaupan tukitoiminnot.

Osakkeet siirtyvät Hedin Mobility Groupin Suomeen perustetulle tytäryhtiölle, Hedin Automotive Oy:lle.

Laakkosen autokonsernista käsin kauppa nähdään positiivisessa valossa. Koronapandemia ja Ukrainan sota sekä sähköistyminen ovat tuoneet autokauppaan lyhytaikaisia haasteita.

– Koko autoteollisuus globaalisti on muutoksessa, johon olemme nyt valmiimpia. Tämä on upea ja uniikki mahdollisuus. Saimme ison ja vahvan omistajan, ja lopulta tässä kuviossa on vain voittajia, toteaa liiketoimintajohtaja Mikko Mykrä Laakkoselta.

Autokiinteistöt Laakkonen Oy jei kuulu kauppaan vaan jatkaa vuokraisäntänä ruotsalaisyhtiön autokaupoille. Kuva: Yle/Sofia Strömgård

Kaikki Laakkosen nykyiset työntekijät jatkavat nykyisissä työtehtävissään uuden omistajan palveluksessa.

– Tämä yrityskauppa on erinomainen ratkaisu, joka hyödyttää kaikkia sidosryhmiä. Pidämme tärkeänä sitä, että vuosikymmenien ajan rakentamamme perheyhtiö jatkaa matkaansa toisen vahvan perheyhtiön kanssa, sanoo Reetta Laakkonen, Kauppahuone Laakkosen hallituksen puheenjohtaja tiedotteessa.

Joensuussa vuonna 1960 perustettu Laakkonen on yksi Suomen suurimmista autojen vähittäismyyntiketjuista. Sillä on 21 toimipistettä 15 kaupungissa. Laakkonen on myynyt vuositasolla noin 25 000 autoa, joista 10 000 on ollut uusia ja 15 000 käytettyjä autoja.

Autokonsernin liikevaihto oli vuonna 2021 615 miljoonaa euroa, ja konsernin palveluksessa työskentelee 855 henkilöä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Karjalainen.

Tuoreiden kauppojen hintaa osapuolet eivät ole vielä kertoneet.

Autoala muuttuu nyt vauhdilla. Yksi muutoksista on autojen sähköistyminen. Kuva: Petri Niemi / Yle

Autoalan keskusliitto: Autokaupat nykymuodossaan pian historiaa – uusien autojen omistus siirtymässä autotehtaille

Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa näkee Laakkosten luopumisen autokaupasta yhtenä merkkinä meneillään olevasta murroksesta.

– Autoala on murroksessa, jota seuraa rakennemuutos. Tämä kauppa ei varmasti ollut viimeinen, vaan keskittyminen jatkuu.

Hedin Mobility Group -konserni on yksi Euroopan suurimmista yksityisomisteisista autokaupan toimijoista. Konsernin palveluksessa on yli 5 000 ihmistä. Yhtiö toimii yli 200 toimipaikassa 12 eri maassa.

Autoalan suuri käynnissä oleva murros johtuu Rissan mukaan kolmesta asiasta, jotka ovat käyttövoiman muutos, digitalisaatio ja 1. kesäkuuta 2022 voimaan astuva EU:n kilpailulainsäädäntö.

– Kilpailulainsäädännön sivujuonteen takia autotehtaat miettivät agenttikauppamallia, jossa tehdas on auton omistaja ja myyjä. Tulevaisuudessa autokaupat toimisivat auton esittelijöinä ja koeajattajina ja vastaisivat huollosta sekä vaihtoautokaupasta. Tämä muutos ei tapahdu heti vaan muutaman vuoden kuluttua.

Lue myös:

.
.