Hyppää sisältöön

Eläkeläisjärjestöt menettivät korona-aikana jäseniä – kevät on piristänyt eläkeläisten yhdistystoimintaa

Eläkeliiton jäsenmäärä on vähentynyt korona-aikana noin 8 000 jäsenellä. Myös Eläkkeensaajien Keskusliitosta kerrotaan, että sen jäsenmäärä on pienentynyt koronan takia.

Koronarajoitusten ja suositusten päättyminen on helpotus myös eläkeläisille, jotka ovat korona-aikana kaivanneet juttuseuraa ja tekemistä. Kuvituskuva. Kuva: Yle, Jyrki Ojala

Vaikka korona-ajan rajoitukset ja suositukset ovat poistuneet, niin osa ihmisistä ei edelleenkään uskalla harrastaa tai osallistua kodin ulkopuoliseen toimintaan. Näin kertoo Eläkeliitto ry:n järjestöjohtaja Kirsti Mustakallio, joka vastaa alueellisen ja paikallisen toiminnan tuesta.

– Osalla jäsenistä on tarve nähdä ihmisiä, mutta on paljon myös heitä, jotka eivät vieläkään uskalla lähteä mihinkään ja heistä kannamme suurta huolta, Mustakallio kertoo.

Vuonna 2020 50 vuotta täyttäneen Eläkeliiton jäsenmäärä on vähentynyt korona-aikana noin 8 000 jäsenellä. Yhdistyksellä on tällä hetkellä noin 114 000 jäsentä.

– Koska korona-aikana ei ollut toimintaa, eivät jäsenet myöskään maksaneet jäsenmaksuja. Nyt jäseniä on tullut jonkin verran takaisin, mutta he ovat kokonaan uusia jäseniä, Kirsti Mustakallio sanoo.

Eläkeliiton yhdistysten keski-ikä on noin 40–45 vuotta.

EKL:n yhdistyksiä on etenkin kaupungeissa

Myös Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry:n järjestöjohtaja Petra Toivonen kertoo, että jäsenmaksuja jäi väliin koronan takia, mutta toiminnan viriäminen tuo jäseniä takaisin yhdistyksiin.

Vuonna 1962 perustettuun liittoon kuuluu noin 70 000 jäsentä. EKL:n toiseksi suurin piiri on Häme, (siirryt toiseen palveluun) missä on noin 5 000 jäsentä. Liitossa on 294 yhdistystä. Niitä on etenkin kaupungeissa ja maaseudulla vähemmän.

– Hämeenlinnassa on useita yhdistyksiä, koska ennen kuntaliitosta muun muassa Lammilla ja Kalvolassa oli omat yhdistyksensä. Lisäksi EKL:n yhdistyksiä on esimerkiksi Lopella, Riihimäellä, Forssassa ja Humppilassa seudulla sekä Heinolassa ja Lahdessa.

Kanta-Hämeen suurin yhdistys on Hämeenlinnassa, missä on noin 650 jäsentä. Päijät-Hämeessä on 12 EKL:n paikallisyhdistystä, joista Lahden yhdistys on suurin. Siihen kuuluu noin 600 jäsentä.

Eläkkeensaajien Keskusliittoon kuuluvia yhdistyksiä perustettiin 1960–80 -luvuilla. Esimerkiksi Hämeenlinnan yhdistys täyttää ensi vuonna 60 vuotta, kun taas Pirkanmaalla (siirryt toiseen palveluun) toimiva Valkeakosken Eläkkeensaajien ry (siirryt toiseen palveluun) juhli 17. toukokuuta 2022 yhdistyksen 50-juhlavuotta julkaisemalla toiminnastaan 50-vuotishistoriikin. Tällä hetkellä Valkeakosken Eläkkeensaajien yhdistyksessä on yli 300 jäsentä.

.
.