Hyppää sisältöön

Tätä on bleisure-matkailu: vuoden ykköstrendi yhdistää työn ja loman – ilmiön nousuun uskoo ainakin Helsingin kaupunki

Helsingin matkailun kesä näyttää lupaavalta, ja hotellivarausten määrä on kasvussa. Kaupunki toivoo matkailijoiden viipyvän Helsingissä pidempään.

Valo Hotel&Work -hybridihotellissa matkailijat työskentelevät myös hotellin aulassa. Kuva: Katri Tihilä / Yle

Helsingin kaupunki aikoo panostaa tulevaisuudessa muun muassa niin kutsuttuun bleisure-matkailuun.

Termi tulee sanoista business ja leisure, ja se tarkoittaa työ- ja vapaa-ajan matkailun yhdistämistä. Bleisure-matkailu on nostettu vuoden 2022 matkailun ykköstrendiksi myös kansainvälisesti (EHL Hospitality Business School) (siirryt toiseen palveluun).

Työ- ja lomamatkan voi yhdistää monilla tavoilla: työntekijä voi jäädä matkakohteeseen lomalle työtehtävien jälkeen, tehdä retkiä kongressin yhteydessä tai ottaa työmatkalle mukaan esimerkiksi puolison tai perheen. Helsingin kaupungin matkailupäällikkö Nina Vesterisen mukaan tärkeitä ovat myös työmatkakohteeseen palaavat matkailijat, sillä pelkällä työmatkalla näkee usein vain pienen osan Helsinkiä.

Muita tapoja yhdistää loma ja työ ovat workation, joka tarkoittaa työskentelyä lomalla, sekä flexcation eli työskentely lomakohteessa etänä. Etä- ja hybridityöskentelyn määrä on kasvanut huomattavasti pandemian myötä, mikä mahdollistaa työskentelyn kaukaakin kotoa.

Muutoinkin matkailun kesä näyttää Helsingin kaupungin matkailupäällikkö Nina Vesterisen mukaan olosuhteisiin nähden lupaavalta, ja esimerkiksi hotellivaraukset ovat nousussa. Ukrainaan kohdistuva hyökkäyssota tuo tosin varjoja matkailun ylle, sillä maailman taloustilanne vaikuttaa myös matkailijoiden ostovoimaan ja varaukset tehdään Vesterisen mukaan lähempänä matka-ajankohtaa.

Senaatintori on suosittu nähtävyys Helsingissä. Kuva: Katri Tihilä / Yle

Majoituspalvelut tunnistavat myös trendin

Bleisure-trendin tunnistavat myös SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjauksen kaupallinen johtaja Nina Nieminen ja Valo Hotel&Work hotellipäällikkö Markus Peura.

– Helsinki soveltuu tähän erinomaisesti. Kaupungin läheisyydessä on paljon kohteita, joihin ihmisten on helppo tutustua työmatkan ohessa, Peura kertoo.

Hän on havainnut, että hotellien bleisure-matkailijoissa näkyvät edustettuina nuoret aikuiset, joilla ei ole lapsia tai perhe-elämän velvoitteita. Nieminen taas kertoo, että perheelliset saattavat ottaa myös lapset mukaan työmatkoille, esimerkiksi koulujen loma-aikoina.

– Jos on perheen kanssa, niin muu perhe voi lähteä katsomaan nähtävyyksiä ja työntekijä jää tekemään töitä hotellihuoneeseen, Nieminen sanoo.

Niemisen ja Peuran mukaan majoituspaikkojen onkin entistä tärkeämpää ottaa palveluissaan huomioon etätyöskentelijän tarpeet, kuten monipuoliset työskentelytilat. Lisäksi hotellien erilaiset hyvinvointipalvelut kiinnostavat työmatkailijoita.

Matkailijat kaipaavat monipuolisia työskentelytiloja hotelleissa. Kuva Valo Hotel&Work -hotellista. Kuva: Katri Tihilä / Yle

Bleisure tuo matkailutuloja ja edistää vastuullista matkailua

Iso osa Helsingin matkailusta on työperäistä, ja nyt kaupungin tavoitteena (siirryt toiseen palveluun) on saada nämä matkailijat viipymään Helsingissä pidempään. Helsingin kaupungin matkailupäällikkö Vesterisen mukaan yksi ratkaisu on nimenomaan bleisure-matkailuun panostaminen, sillä se voi pidentää matkailijan vierailua noin 2–3 päivällä.

SOK:n Nieminen ja Valo Hotel & Workin Peura ovat huomanneet, että työn- ja loman yhdistäminen pidentää vierailua erityisesti ulkomaalaisilla matkailijoilla, mutta kotimaan matkailijat jäävät työmatkakohteeseen korkeintaan 1–2 lisäpäiväksi.

– Kotimaan matkailussa on se, että halutaan työmatkalta nopeasti kotiin. Toisaalta olen tehnyt huomioita pidemmältä ajalta, että puoliso otetaan työmatkalle mukaan ja yhdistetään matkaan esimerkiksi teatteri-ilta Helsingissä, Peura kuvailee.

Työmatkailijoilla on myös merkitystä kaupungin yritysten kasvulle ja liiketoimintamahdollisuuksille.

– Tutkimusten mukaan työmatkailijat käyttävät enemmän rahaa, Vesterinen toteaa.

Helsingin kaupungin tavoitteena on olla myös maailman kestävin matkailukaupunki. Työ- ja lomamatkojen yhdistämisellä saadaan vähennettyä matkailuliikenteen päästöjä, sillä yksittäisten lyhyempien matkojen määrä vähenee.

– On parempi, että matkailijat viipyvät täällä pidempään, ja sitä kautta saadaan hiilijalanjälkeä pienennettyä, Vesterinen summaa.

Voit keskustella aiheesta maanantaihin 23. toukokuuta kello 23:een saakka.

Lue myös:

.
.