Hyppää sisältöön

Vesireppu kannustaa lapsia tutkimaan vesistöjä ja auttaa ymmärtämään, miten tärkeää niistä huolehtiminen on

Hämeenlinnassa ensimmäiset koululaiset ovat päässeet jo tekemään vesitutkimuksia rotareiden lahjoittamilla vesirepuilla. Jatkossa vesireppuja on tarkoitus saada kouluille eri puolille Suomea.

Vesireppu innostaa tutkimaan vettä
Vesireppu innostaa tutkimaan vettä

Tytönkorennon ja päivänkorennon toukkia, hyttysen toukkia ja planktonia jäi tiistaina vesihaaveihin, kun Rengon koulun kolmasluokkalaiset tekivät vesitutkimuksiaan oman koulunsa lähellä Raitalammin rannassa. Tutkimusvälineet löytyivät rotarien lahjoittamista vesirepuista.

Vesirepuista löytyvät välineet muun muassa veden lämpötilan, happipitoisuuden ja happamuuden mittaamiseen, sekä munamikroskooppi, jolla pienet vesieliöt saadaan suurennettuina näkymään tabletin näytöllä.

– Tämä on koululaisille motivoiva tapa oppia ja myös opettajalle hyvä oppimistilanne. Tämä on parasta opetussuunnitelman mukaista oppimista osallistumalla itse. Mahtavaa, että meillä on tällaiset kunnon välineet, kiittelee kolmasluokkalaisten opettaja ja Rengon koulun rehtori Marianne Penttilä.

Vesireput lahjoittaneiden rotarien Jouko Lehtonen ja Rengon koulun rehtori Marianne Penttilä. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Penttilä toteaa, että luonto ja luonnon monimuotoisuus on lapsille suuri kiinnostuksen kohde. Se auttaa myös ymmärtämään luonnon säilyttämisen ja kestävän kehityksen merkityksen.

– Kaikki lapset ovat ihan varmasti tämän jälkeen tutkijoita ja vesialan asiantuntijoita. Tästä päivästä puhutaan varmasti vielä pitkään.

Koululaisten tavoitteena on myös kirjata havainnot Järviwikiin kaikkien nähtäville.

Auttaa ymmärtämään vesien merkitystä

Oppaikseen koululaiset saivat Vanajavesikeskuksen vesistöasiantuntija Heidi Kontion ja Hämeen ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Mika Soramäen.

– Lasten näytteet ovat täynnä elämää. Sillä on merkitystä, että ollaan omassa lähirannassa. Se auttaa ymmärtämään, miten tärkeää on, että vedet ovat hyvässä kunnossa ja että niistä kannattaa pitää huolta, sanoo Kontio.

.

Mika Soramäki opastaa Rengon koululaisia Raitalammin veden happipitoisuuden tutkimisessa. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Mika Soramäen opastuksessa lapset mittasivat lammen happipitoisuutta.

– Tutkimusapulaiseni ovat hakeneet järvestä näytteitä, joiden sekaan on laitettu tutkimuspillerit ja nyt me katsomme, kuinka happipitoista vesi tässä Raitalammissa on. Happipitoisuus näyttää varsin hyvältä, joten ei ole ihme, että vedessä on paljon elämää.

Lasten toimintaa seurannut Hämeenlinna-Verkatehdas Rotary-klubin past president Jouko Lehtonen pitää hankkeeseen lähtöä tärkeänä sen vuoksi, että lapset pääsevät tutkimaan ympäristöä.

Rotarit ovat hankkineet tähän mennessä 300 vesireppua ja ensimmäisten joukossa ne on saatu käyttöön Hämeenlinnassa. Myöhemmin niitä halutaan saada kouluille eri puolille Suomea.

.
.