Hyppää sisältöön

Jäitkö ilman ylioppilaslakkia? Yle kerää kokemuksia yo-kokeessa reputtamisesta ja juhlien lykkääntymisestä

Lukuisille nuorille kevät on juhlan aikaa: kirjoitukset on ohi, ja nyt on vuoro painaa ylioppilaslakki päähän. Toisille tämä päivä on suunnaton pettymys.

Yrityksestä huolimatta kaikki kokelaat eivät tänä keväänä valmistu ylioppilaiksi. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle

Noin 24 700:n abiturientin kevät huipentuu ylioppilaaksi valmistumiseen. Ylioppilaslakin saavat ne, jotka ovat suorittaneet ylioppilastutkintoon vaadittavat kokeet ja lukiokoulutuksen oppimäärän (siirryt toiseen palveluun).

Tänä keväänä ylioppilastutkinnon suorittavat kokelaat ovat tehneet vähintään neljä koetta, joista pakollinen on äidinkieli ja kirjallisuus. Hylätyn kokeen saa uusia kolme kertaa välittömästi seuraavien kolmen tutkintokerran aikana – on siis vähän makuasia, milloin kokelas katsoo reputtaneensa ylioppilastutkinnon ja milloin tutkinnon valmistuminen jää roikkumaan.

Yle kerää nyt tämän kevään ja lähivuosien ylioppilaskokelailta kokemuksia siitä, miltä tuntuu, kun lakki jääkin saamatta, ja miten tämä vaikuttaa tulevaisuudensuunnitelmiin.

Kyselyn löydät alta. Ellei kysely näy, pääset vastaamaan siihen myös oheisella lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

.
.