Hyppää sisältöön

Merivoimat on harjoitellut poikkeuksellisen laajasti Suomenlahdella – Komentaja: "Saimme yhdysvaltalaisista kirsikan kakkuun"

Merivoimien harjoitukseen osallistui myös kaksi isoa Yhdysvaltain maihinnousutukialusta. Yle pääsi ensimmäisenä mediana kuvaamaan ohjusammuntaa.

Merivoimat harjoitteli ohjusammuntaa Russarössä Hangon eteläpuolella
Merivoimat harjoitteli ohjusammuntaa Russarössä Hangon eteläpuolella

Valtava pamahdus tuntuu korvissa kuulosuojaimista huolimatta. Nelimetrinen ammus räjähtää matkaan ja samassa näkymä merelle peittyy valkoiseen savuun.

Suomen Merivoimat on juuri ampunut ohjuksen Russarön saarelta Hangosta kohti etelää osana viikon kestänyttä laajaa sotaharjoitusta (siirryt toiseen palveluun).

Ihan joka päivä kalliilla ohjuksilla ei harjoitella, vaan keskimäärin kerran vuodessa. Tämä on myös ensimmäinen kerta, kun Merivoimat päästi median paikan päälle kuvaamaan ohjusammuntaa.

– Tämä on asejärjestelmä, joka nostaa myös kynnystä käyttää aseita meitä kohtaan ja joka estää isompien alusten tulon tänne sen kantaman sisälle. Näin torjumme maihinnousuyritystä ja meihin kohdistuvaa vaikutusta, harjoitusta seurannut Merivoimien komentaja ja koko harjoitusta johtava Jori Harju toteaa.

Merivoimien komentaja, kontra-amiraali Jori Harju sanoo, ettei hänkään ihan uskonut Venäjän hyökkäävän Ukrainaan. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Merivoimien käyttämän ruotsalaisen RBS15 SF111 -ohjuksen kantama on sata kilometriä, mutta harjoituksessa se laukaistiin vain noin 10 kilometrin päähän.

Ohjusammunnassa testataan samalla myös logistiikkaa ja yhteistyötä. Esimerkiksi maakuljetuksesta ilmoitettiin poliisille, ja ammunta-alueen ja syväväylän sulkemiseen tarvittiin Traficomin sekä Rajavartiolaitoksen apua.

– Ammunta on vain piste i:n päälle. Tämä oli varastolta vaikutukseen -harjoitus. Harjoittelemme, jotta puutteet ja epäloogisuudet paljastuisivat, koska henkilöstö vaihtuu armeijan virkarotaation mukaan ja koska kertausharjoituksissa reserviläiset vaihtuvat, Suomenlinnan rannikkorykmentin komentaja Ville Vänskä kertoo.

Taivaalla koneita matkalla Pietarista Kaliningradiin

Merivoimien harjoitusalue oli poikkeuksellisen laaja ja ulottui Suomenlahdella Kotkasta aina Ahvenanmaan eteläpuolelle. Viikon pituiseen harjoitukseen on osallistunut 3 500 reserviläistä, varusmiestä ja sotilasta.

Viikon aikana on ammuttu esimerkiksi satoja kranaatteja sekä harjoiteltu miinoitusta ja vedenalaista sodankäyntiä. Myös rahtialuksia on tarkastettu yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa.

Merivoimat ei kuitenkaan kerro kaikkea, esimerkiksi sitä, kuinka paljon Suomella on meritorjuntaohjuksia.

– Riittävästi, komentaja vastaa.

Hetkeä ennen laukaisua Suomenlahden taivaalle ilmestyy kaksi valkoista savuvanaa. Ne ovat peräisin Pietarista Kaliningradiin matkalla olevista lentokoneista.

Toimittajan lisäuteluihin venäläisistä koneista vastaus on jälleen lyhyt.

– Riittää, kun me tiedämme, komentaja Harju vastaa.

Koneet eivät loukanneet Suomen ilmatilaa.

Yhdysvaltalaiset alukset osallistuivat harjoitukseen kansainvälisillä vesillä

Harjoitukseen osallistuneet varusmiehet ovat tyytyväisiä. He harjoittelivat tositoimia eilen keskiviikkona tornikanuunalla eli torniin sijoitetulla tykillä Russarössä.

– Täällä on päässyt tekemään tosi paljon kaikkea ja kokemaan oman aselajin hyvät puolet eli käyttämään oikeasti tulta. Se on tosi siistiä, tykkimies Benjamin Hernberg kertoo.

Tykkimiehet Axel Terävä (vas) ja Benjamin Hernberg osallistuivat Russarössä varusmiesten tekemiin tykkiammuntoihin. Terävä arvelee muistavansa kokemuksen loppuelämänsä. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Yhdessä Ruotsin rannikkojoukkojen kanssa Merivartiosto on harjoitellut muun muassa vastahyökkäyksiä ja alueen tyhjentämistä.

Harjoitukseen osallistui myös vähän yllättäen kolme valtavaa Yhdysvaltain laivaston alusta: yksi ohjushävittäjä ja kaksi maihinnousutukialusta. Ne eivät tulleet Suomen aluevesille.

Yhdysvaltojen USS Gunston Hall -alus on maan maihinousujoukkojen tukialus. Kuva on otettu viime maaliskuussa Virginiassa Yhdysvalloissa. Kuva: AOP

– Kuulimme, että yhdysvaltalaiset ovat tulossa Pohjois-Itämerelle ja päätimme kutsua heidät mukaan harjoitukseen. Näiden kahden maihinnousutukialuksen kanssa emme ole koskaan harjoitellet. Saimme sellaisen kirsikan kakun päälle, komentaja Jori Harju sanoo.

Hän kuvaa tilaisuutta hyödylliseksi mahdollisuudeksi oppia puolin ja toisin, mutta ei signaaliksi Venäjälle.

– Tämä on meidän normaalia toimintaamme. Olemme vuosikausia harjoitelleet eri yhteistyökumppaneiden kanssa ja niin teemme jatkossakin.

Lisää käskyjä kertausharjoituksiin on jo postitettu

Merivoimien komentajana ja koko harjoituksen johtajana Jori Harju on tyytyväinen sekä mittavaan harjoitukseen että Suomen päätökseen hakea Nato-jäsenyyttä. Hän kuvaa Itämerta maailmanpolitiikan peiliksi, joka heijastelee maailman tapahtumia.

– Itämeren reunavaltiot, pois lukien Venäjä, ovat tästä lähtien Nato-liittolaisiamme, jos meidät sinne hyväksytään. Suomelle tämä on hyvä asia, koska me olemme saari ja tarvitsemme toimivat meriyhteydet, Harju sanoo.

Viime syksynä Suomen puolustusselonteossa (siirryt toiseen palveluun) kirjoitettiin, että Venäjä etsii itselleen puolustusvyöhykettä, joka ulottuisi arktiselta alueelta Mustanmeren kautta Välimerelle. Tämä lisää arktisten alueiden lisäksi jännitteitä myös Itämeren alueella. Yllä olevaan grafiikkaan on kuvattu niin sanottu Suomen toimintaympäristön muutos.

Hallitus päätti huhtikuussa lisätä puolustusmäärärahoja 2,2 miljardilla eurolla (siirryt toiseen palveluun) ja perua jo sovittuja leikkauksia puolustuksesta. Lisäksi tämän vuoden toisesta lisätalousarviosta on tulossa vielä tässä kuussa lisää rahaa muun muassa kertausharjoituksiin ja aseostoihin.

Merivoimissa se tietää 800 reserviläiselle kutsua kertaamaan.

– Elokuusta eteenpäin on tulossa useita kertausharjoituksia, joihin reserviläisiä on jo käsketty. Toteutamme hyvinkin isoja harjoituksia, Harju kertoo.

Sota Ukrainassa huolestuttaa myös ammattisotilasta.

– En ihan uskonut, että Euroopassa syttyisi sota, ja totta kai laittaa aina miettimään, että mitä jos? Mutta senhän takia me täällä olemme, Merivoimien komentaja Jori Harju toteaa Russarössä, entisellä venäläisten linnoitussaarella.

Koko harjoituksen komentajana toiminut Merivoimien komentaja, kontra-amiraali Jori Harju kiitti ohjuslaukaisuun osallistuneita reserviläisiä, jotka suojasivat lavettia ja ampujia. Kuva: Petteri Juuti / Yle
Yle Uutiset pääsi ensimmäisenä mediana seuraamaan Merivoimien ohjusammuntoja. Se oli osa viikon jatkunutta, laajaa Merivoimien harjoitusta. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 20.5.2022 kello 23:een saakka.

Lue lisää:

.
.