Hyppää sisältöön

Kouvolalainen Veera Mäkelä, 20, suoritti harvinaisen kolmoistutkinnon – jos jatko-opiskelupaikka ei tärppää heti, vaihtoehtona on istahtaa rekan rattiin

Kymenlaakson lukioista valmistuu keväällä reilut 600 ylioppilasta. 20-vuotias Veera Mäkelä suoritti harvinaisemman kolmoistutkinnon, joka sisältää lukion oppimäärän, ylioppilastutkinnon sekä ammatillisen perustutkinnon.

Tulevaisuudessa Veera Mäkelä, 20, tavoittelee opiskelun jatkamista lääketieteen parissa, mutta rekan ajaminen on silti lähellä sydäntä. Kuva: Veera Mäkelä

Kevään ylioppilaskirjoitusten tulokset julkaistiin tänään.

Kymenlaakson lukioista valmistuu reilut 600 ylioppilasta tänä keväänä. Yksi heistä on 20-vuotias Veera Mäkelä, joka suoritti perinteisen ylioppilastutkinnon sijasta kolmoistutkinnon.

Mäkelä valmistui Kouvolan iltalukiosta ainoana kolmoistutkinnon suorittaneena.

Kolmoistutkinnossa opiskellaan lukion oppimäärä, ylioppilastutkinto sekä ammatillinen perustutkinto. Opiskeluaika kestää kolmesta neljään vuotta.

Kaksoistutkinto eroaa kolmoistutkinnosta hieman, sillä siinä opiskelija suorittaa ylioppilastutkinnon ja ammatillisen perustutkinnon – mutta ei siis koko lukion oppimäärää.

Ammattitutkinto tuo varmuutta tulevaisuuteen

Mäkelä valmistuu sekä ylioppilaaksi että yhdistelmäajoneuvon kuljettajaksi, eli rekkakuskiksi. Päätös kolmoistutkinnon suorittamisesta syntyi, kun Mäkelä kaipasi opiskeluihin lukemisen lisäksi toiminnallista tekemistä.

Mäkelä päätyi opiskelemaan yhdistelmäajoneuvon kuljettajan tutkinnon, sillä hän on pienestä pitäen tottunut pyörimään erilaisten koneiden seassa. Yhdistelmäajoneuvon kuljettajan tutkinto tuntui luontevalta jatkumolta.

Ammattitutkinnon lisäksi Mäkelä kirjoitti yhteensä kuusi ainetta: äidinkielen, pitkän matematiikan, englannin, ruotsin, yhteiskuntaopin ja biologian.

Tulevaisuuden suunnitelmissa on hakea opiskelemaan eläinlääketiedettä, lääketiedettä ja maataloustiedettä. Jos yliopiston ovet eivät avaudu vielä ensi syksynä, Mäkelän on mahdollista ajaa rekkaa.

– Rekan ajaminen on lähellä sydäntä. Jossain kohtaa tulen varmasti päätymään takaisin ajamaan rekkaa, kertoo Mäkelä.

Kolmoistutkinnon suorittamisessa parasta Mäkelän mukaan oli opiskeluyhteisön hyvä ilmapiiri ja se, että nyt taskussa on myös ammattitutkinto.

– Ajoittain opiskelu oli tosi rankkaa. Jälkeenpäin kuitenkin sanoisin, ettei mieleen tule oikeen minkäännäköistä miinusta, toteaa Mäkelä.

Lue lisää:

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.