Hyppää sisältöön

Kevätkylvöt pisimmällä koko maassa pohjalaispelloilla

ProAgria Etelä-Pohjanmaa arvioi, että alueen kylvöistä on tehty runsas 40 prosenttia.

Pohjalaispelloille on saatu kylvettyä eniten hernettä, härkäpapua, vehnää ja kauraa. Kuva: ProAgria Etelä-Pohjanmaa

Kevätkylvöt ovat edenneet pisimmälle koko maassa Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. ProAgria Etelä-Pohjanmaan alueella on tähän mennessä kylvetty yli 40 prosenttia peltopinta-alasta, mutta alueelliset erot ovat suuria. Kyrönmaalla ollaan jälleen pisimmällä.

Viikonlopun ukkoskuurot ja viileä sää hidastavat peltotöitä tällä hetkellä.

– Kylvöt ovat vielä hyvin aikataulussa, mutta suuria sateita ei nyt kaivattaisi, jotta viljelysuunnitelmiin ei tarvitsisi tehdä isoja muutoksia. Ensimmäiset kylvöt ovat orastuneet alueellamme, ProAgria Etelä-Pohjanmaa kertoo kasvutilannekatsauksessaan.

Eniten pohjalaismaakunnissa on saatu kylvettyä valkuaiskasveista hernettä ja härkäpapua sekä viljoista vehnää ja kauraa.

Syysrypsit talvehtivat lakeudella kohtuullisesti – muualla kehnommin

Syysviljat ovat talvehtineet Etelä-Pohjanmaalla ja Kyrönmaalla pääosin hyvin. Kasvustot ovat jo reheviä, ja ProAgria neuvookin viljelijöitä varautumaan korrensääteillä lakoontumiseen. Syyskasvien rikkaruiskutukset ovat alkamassa.

Syysöljykasveista syysrypsit ovat ProAgrian mukaan selviytyneet talvesta pohjalaispelloilla kohtuullisen hyvin. Varsinkin Etelä-Suomessa syysöljykasvit sen sijaan talvehtivat huonosti.

Nurmien lannoitukset ovat läntisellä osalla Etelä-Pohjanmaata pääosin jo tehty, mutta muualla alueella lannoituksia vielä tehdään tällä viikolla.

ProAgriasta kerrotaan, että nurmet ovat talvehtineet pääosin hyvin, mutta myyrien kekoja on paikoin normaalia enemmän.

Kasvutilannekatsauksen mukaan varhaisperunat on jo istutettu, mutta ruoka- ja tärkkelysperunan istutuksia varten odotellaan vielä maan lämpenemistä.

Monin paikoin muualla Suomessa kylvöt ovat viivästyneet pahoin (siirryt toiseen palveluun). Esimerkiksi Keski-Suomessa ei ole vielä päästy kunnolla edes aloittamaan.

.
.