Hyppää sisältöön

Akseli Mikkonen, 19, tarkisti tauolla Prisman kassalta, pääseekö hän ylioppilaaksi: “Pelotti, että joutuisi vielä pänttäämään”

Kiteen lukiosta ylioppilaaksi valmistuvalle Akseli Mikkoselle lukiossa tärkeintä oli se, että se tulee suoritetuksi.

Akseli Mikkonen ei tavoitellut ylioppilaskirjoituksista huippuarvosanoja. Hänelle riitti, että lukio tulee suoritetuksi. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Tänään Akseli Mikkonen, 19, aloitti työvuoron Joensuun Prismassa kello 8.45. Ensimmäisellä tauolla hän selasi kännykkää ja näki onnitteluviestit. Ylioppilaslakki oli varmistunut.

– Äiti kai sitä uutista oli levittänyt, ja sitten onnitteluja alkoi tulla, Mikkonen kertoo.

Mikkosen nimi löytyy Kiteen lukion uusien ylioppilaiden listalta. Juhlajärjestelyjä ei vielä ole mietitty, sillä matematiikan arvosanaa piti jännittää loppumetreille saakka

– Lopulta se meni kirkkaasti läpi. Pelotti, että joutuisi vielä pänttäämään, mutta eipähän enää tarvitse.

Ylioppilaslakki pakollinen välietappi

Keväisin hehkutetaan erityisen hyvin menestyneitä ylioppilaita. Mikkoselle ylioppilaslakki on vain pakollinen välietappi.

Varsinainen tavoite on näyttelijän ammatti. Viime viikolla Teatterikorkeakoulun pääsykokeissa tie nousi pystyyn, mutta se ei lannista tuoretta ylioppilasta.

– Ensi vuonna sitten uudestaan, joko Helsinkiin tai Tampereelle. Haluan näyttelijäksi, vaikka tiedän, että se ei ole helppo tie.

Tuleva kesä menee kesätöissä, eikä Mikkonen ehdi kesäteatterin lavalla, kuten hänellä on ollut tapana. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

"Vähemmälläkin työmäärällä pärjää"

Lukiossa Mikkosen mielestä tärkeintä oli se, että se tulee suoritetuksi. Osa koulukavereista tavoitteli ysejä ja kymppejä. Mikkonen näki, että niiden eteen pitää tehdä töitä tosissaan.

– Huomasin itse, että vähemmälläkin työmäärällä pärjää, jos tavoitteet eivät ole niin korkealla.

Mikkonen on harrastanut teatteria 6-vuotiaasta asti. Kesät ovat tähän kuluneet kesäteatteriesityksissä. Yksi mieleenpainuvimmista esityksistä on monologi moottorisahan korjauksesta.

– Itsehän en osaa moottorisahaa edes käyttää, hän huomauttaa.

Tulevan kesän Mikkonen viettää Prisman kassalla eikä ehdi näyttämölle. Työt jatkuvat vuodenvaihteeseen saakka. Kun armeija on suoritettu pois alta, on aika toteuttaa haaveita.

– Olen näytellyt koko ikäni enkä osaa kuvitella, etten tekisi sitä.

Lue myös:

.
.