Hyppää sisältöön

Asiantuntijat A-studiossa: Suomi on pelinappula Turkin vaatimuksissa

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on toistuvasti sanonut, ettei Turkki aio tukea Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon.

Asiantuntijat A-studiossa: Suomi on pelinappula Turkin vaatimuksissa
Asiantuntijat A-studiossa: Suomi on pelinappula Turkin vaatimuksissa

Suomen Lähi-idän instituutin säätiön asiamies Anu Leinonen arvioi A-studiossa, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden vastustamisella Turkki pyrkii vaikuttamaan nimenomaan Yhdysvaltoihin.

– Suomi ja Ruotsi on ehkä nyt vaan välineitä ja nyt on sopiva tilaisuus, Leinonen sanoi.

Myös Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tukija Toni Alaranta oli sitä mieltä, että Suomi on isossa kuvassa pelkkä pelinappula.

– Suomella ja Ruotsilla on sinällään tässä nyt varsin vähän mitään pöydällä, tai mitä me voitais tehdä toisin, Alaranta arvioi.

Myös Alaranta oli sitä mieltä, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kohdistaa viestinsä nyt erityisesti Yhdysvalloille.

Yhdysvallat tukee Syyriassa YPG-joukkoja, joiden ydin Alarannan mukaan koostuu Kurdistanin työväenpuolue PKK:n taistelijoista. Maailmalla PKK on luokiteltu terroristijärjestöksi.

– Se on varsinainen kohde Erdoğanilla. Hän haluaa, että tämän ryhmän [YPG] tukeminen loppuu, Alaranta sanoi.

"Myönnytyksiä tullaan antamaan"

Toni Alaranta uskoi, että joitakin myönnytyksiä Turkille tullaan antamaan, jotta maa hyväksyisi Suomen ja Ruotsin jäsenyyden.

– Jotakin tullaan antamaan, se on mahdoton sanoa mitä se on, Alaranta sanoi.

Anu Leinonen muistutti, että Turkki on aiemminkin hidastanut Naton prosesseja ja saanut myös vaatimuksiaan läpi.

Alarannan mukaan Suomi, Ruotsi ja Yhdysvallat käyvät nyt kaikki omat neuvottelunsa Turkin kanssa.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson matkustavat torstaina Yhdysvaltoihin keskustelemaan aiheesta presidentti Joe Bidenin kanssa.

Alaranta uskoo, että neuvottelut Turkin kanssa voivat venyä.

– En usko, että tämä ihan muutamassa viikossa on ohi. Siellä Turkin päässä kuitenkin ilmiselvästi ollaan tosissaan, Alaranta sanoi.

Molemmat asiantuntijat uskoivat kuitenkin, että vaikka Turkki voisi teoriassa torpata Suomen Nato-jäsenyyden, ei se käytännössä niin tekisi.

Lisätty: 23:35 Yhdysvaltain suhde YPG:hen.

.
.