Hyppää sisältöön

Zelenskyi kertoi evakuointioperaation Azovstalista jatkuvan – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Evakuointi Azovstalista Mariupolissa jatkuu edelleen. Ainakin yli 250 tehdasalueelle linnoittautunutta sotilasta on antautunut Venäjän joukoille viikkoja kestäneen vastarinnan jälkeen.

Ukrainalaissotilas nousi tiistaina Mariupolissa evakuointibussiin donetskilaisen separatistisotilaan katsellessa. Kuva: Alessandro Guerra / EPA

Kokosimme tähän juttuun eilisillan ja kuluneen yön keskeiset Ukrainan sotaan liittyvät uutiset.

Zelenskyi: Evakuointi Azovstalista jatkuu edelleen

Mariupolissa Azovstalin terästehtaan alueella edelleen olevat Ukrainan sotilaat pyritään evakuoimaan, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tiistain ja keskiviikon vaihteessa pitämässään puheessa (siirryt toiseen palveluun).

– Evakuointioperaatio jatkuu, armeijamme ja tiedustelumme valvoo sitä. Vaikutusvaltaisimmat kansainväliset sovittelijat ovat mukana, Zelenskyi sanoi.

Ainakin yli 250 tehdasalueelle linnoittautunutta sotilasta on antautunut Venäjän joukoille viikkoja kestäneen vastarinnan jälkeen. Sekä Ukraina että Venäjä ovat kertoneet, että sotilaiden joukossa on yli 50 vakavasti haavoittunutta.

Ukrainan viranomaiset eivät ole kertoneet, paljonko Azovstalissa on edelleen sotilaita.

Ukrainan puolustusministerin Oleksii Reznikovin mukaan Azovstalissa oleville sotilaille on annettu uusi käsky: pelastaa henkensä.

– Ukraina tarvitsee heitä, Reznikov sanoi.

Ukrainan ihmisoikeusasiamies: Venäjä pitää 3 000 siviiliä entisessä rangaistussiirtolassa

Ukrainan ihmisoikeusasiamiehen mukaan Venäjän armeija pitää yli 3 000:a mariupolilaista siviiliä entisessä rangaistussiirtolassa Donetskin alueella Venäjän hallussa olevan Olenivkan lähellä.

Ihmisoikeusasiamies Ljudmila Denisovan mukaan useimpia siviilejä pidetään vangittuna kuukausi, mutta "erityisen epäluotettaviksi" katsottuja pidetään kaksi kuukautta. Tällaisia voivat olla esimerkiksi entiset sotilaat ja poliisit.

Kiinniotettujen joukossa on Denisovan mukaan noin 30 vapaaehtoista, jotka toimittivat humanitaarista apua Mariupoliin, kun kaupunki oli piiritettynä.

Toiseen entiseen rangaistussiirtolaan samalla alueella nähtiin uutistoimisto AP:n mukaan saapuvan tiistaina seitsemän bussia, joiden kyydissä oli Azovstalin terästehtaalta Mariupolista tuotuja ukrainalaissotilaita. Bussien kyydissä olleiden sotilaiden määrä ei ole tiedossa.

Ukraina sanoo tappaneensa korkea-arvoisia venäläisupseereita

Etelä-Ukrainassa aluehallinto väittää ukrainalaisten sissien tappaneen Melitopolin kaupungissa useita korkea-arvoisia venäläisupseereita. Asiasta Telegramissa kertonut hallinto ei kertonut väitetyistä surmista yksityiskohtia.

Tietoja ei ole välittömästi kyetty riippumattomasti vahvistamaan.

Melitopol on ollut Venäjän joukkojen miehittämä sodan alkuvaiheesta lähtien.

Sodan aikana Ukraina on sanonut tappaneensa useita venäläisiä kenraaleja ja muita upseereja. Venäjä on vahvistanut joitakin kuolonuhreista.

.
.