Hyppää sisältöön

Konnevesi porskuttaa pienimpien kuntien kärkikahinoissa Yrittäjien kuntabarometrissa

Kuntabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä on kysytty niiden kotikuntien toiminnasta. Parhaiten Keski-Suomen kunnat ovat suoriutuneet kyselyn perusteella yrityspalveluiden hoitamisesta.

Yrittäjien mielestä parhaiten kunnat hoitavat Keski-Suomessa yrityspalvelut ja toiseksi parhaiten infran, kuten kulkuväylät, vesijohdot ja tietoliikenneverkot Kuvassa Konnevedelle rakennettava uusi päiväkoti. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Keski-Suomen asema yrittäjien silmissä on parantunut, kertoo tuore Yrittäjien kuntabarometri (siirryt toiseen palveluun).

Maakunnan sijoitus on nyt yhdeksäs, kun edellisessä vuoden 2020 mittauksessa Keski-Suomi oli sijalla 14.

Kuntabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä on kysytty niiden kotikuntien toiminnasta.

Kyselyyn on vastannut koko maasta 9564 yrittäjää ja Keski-Suomesta 683.

Keski-Suomen kunnista Konnevesi sijoittui koko maassa pienimpien, alle 10 000 asukkaan kuntien sarjassa toiseksi elinkeinopolitiikan kokonaisarvosanassa. Pienimpien kuntien ykkönen on Marttila Varsinais-Suomesta.

Muurame oli keskikokousten 10 000 - 50 000 asukkaan kuntien sarjan kuudes. Muuramen sijoitus putosi neljä pykälää.

Jyväskylä oli puolestaan yli 50 000 asukkaan kuntien kahdeksas. Jyväskylän arvosana parani, mutta sijoitus putosi pykälän verran.

Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna Jyräkoski kertoo että kyselyn perusteella yhdeksän keskisuomalaista kuntaa on parantanut yrittäjien mielestä arvosanaansa elinkeinopolitiikan hoidossa, selvimmin luvuin Kyyjärvi, Karstula, Jämsä ja Äänekoski.

Yrittäjille olisi tärkeää, että kunnan päätökset tehtäisiin yrityslähtöisesti.

– Keski-Suomen kunnissa keskiarvo elinkeinopolitiikan kokonaisarvosanasta oli 3,12, joka on yli maan keskiarvon 3,08. Kun yritykset pärjäävät, kunnissa on palveluita, työpaikkoja ja verotuloja. Monipuolisesti vireissä kunnissa on veto- ja pitovoimaa, kuvailee Jyräkoski tiedotteessa.

Yrittäjien mielestä parhaiten kunnat hoitavat Keski-Suomessa yrityspalvelut ja toiseksi parhaiten infran, kuten kulkuväylät, vesijohdot ja tietoliikenneverkot.

Kolmanneksi parhaalla tolalla on elinkeinopolitiikan asema kunnassa. Kaikkien näiden arvosana on parantunut parin vuoden takaisesta.

Yrityspalveluista kysyttiin tarkemmin, mitkä palvelut yrittäjät kokevat tärkeimmiksi. Kärkeen nousivat aloittavan yrityksen palvelut, rahoitus- ja investointineuvonta sekä verkostoituminen.

– Uusien yritysten syntyminen nähdään tärkeänä myös konkariyrittäjien keskuudessa. Varmasti on hyvin muistissa, kuinka haastavaa liikkeelle lähtö saattaa olla. Rahoitus- ja investointineuvontaa kaivataan lähipalveluna ja se onkin yrityspalveluiden kovaa ydintä ja kunta nähdään myös verkostoitumisen mahdollistajana, arvioi Jyräkoski.

Yrityspalveluissa viiden kärki Keski-Suomessa on Karstula, Konnevesi, Viitasaari, Muurame ja Keuruu. Karstula on yrityspalveluissa koko Suomen kakkonen, Konnevesi seitsemäs.

Yrittäjien kuntabarometrin toteutti IROResearch. Kysely yrittäjille tehtiin 1.2. - 4.4. välisenä aikana.

.
.