Hyppää sisältöön

Moni kotimajoittaja väsähti – ukrainalaisille etsitään nyt pysyvämpiä asumisjärjestelyjä Turussa ja Porissa

Kodin tilat ovat käyneet monelle ahtaaksi, kun niitä ovat asuttaneet oman perheen lisäksi sotaa paenneet ukrainalaiset. Nyt asumisjärjestelyjä on alettu miettiä uudelleen.

Ukrainasta paenneita saapui Helsingin Länsisatamaan maaliskuussa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Moni satakuntalainen on majoittanut ukrainalaisia omassa kodissaan tänä keväänä. Sodan pitkittyessä asumisjärjestely on kuitenkin alkanut tuntua osalle majoittajista liian raskaalta ja kodin tilat ahtailta.

Porin Liinaharjan vastaanottokeskukseen on tullut useita hakemuksia asumismuodon vaihtamisesta.

Keskuksen johtaja Niina Mitikka huomauttaa, että väsymisestä ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa. Kotimajoitus oli alkujaankin tarkoitettu väliaikaiseksi ratkaisuksi, ja auttajat ovat oman osansa tehneet.

Vastaanottokeskus auttaa muuton järjestämisessä.

Maakunnan ainoa vastaanottokeskus Porissa on jo täynnä asukkaita. Sen kautta on kuitenkin vapaana Satakunnassa vielä vuokra-asunnoissa noin 300 majoituspaikkaa.

Tuttu ilmiö muuallakin

Vastaavaa liikehdintää on havaittavissa muuallakin Suomessa. Esimerkiksi Turun vastaanottokeskus on jo saanut yhteydenottoja, joissa ukrainalaiset kertovat, etteivät voi enää kauaa asua kotimajoituksessa. He ovat kysyneet, löytyisikö alueelta vaihtoehtoista majoitusta, mutta sitä on toistaiseksi ollut heikosti tarjolla, kertoo vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Heimo Nurmi.

– Vastaanottokeskus on täynnä, samoin ne vuokra-asunnot, joita olemme saaneet käyttöön lähialueen kunnista Kaarinasta ja Raisiosta.

Nurmen mukaan tilanne on pysynyt toistaiseksi kyselyjen tasolla, eikä yhtään konkreettista hakemusta asumismuodon muuttamisesta ole jätetty.

– Olemme kertoneet, että kun omat paikkamme ovat täynnä, joudumme kysymään Maahanmuuttovirastosta, missä on vapaita paikkoja. Niitä ei välttämättä ihan läheltä löydy. Kyselijöiden into on sitten tässä vaiheessa laantunut.

.
.