Hyppää sisältöön

Lähetitkö tietosi mukatutulle Messengerissä? Poliisin tietoon on keväällä tullut kymmeniä somepetoksia, menetykset jopa satojatuhansia euroja

Tyypillinen Messenger-huijaus alkaa "tuttavan" yhteydenotolla. Sen jälkeen onkin voitettu arpajaiset, ja voiton tilittämiseen tarvittaisiin pankkitunnuksia.

Tuttavan nimissä tuleva kummallinen viesti voi kertoa siitä, että tili on kaapattu ja kaappaaja kalastelee tietoja. Kuva: Antti Seppälä / Yle

Sisä-Suomen poliisi tutkii Jyväskylässä useita epäiltyjä petoksia, jotka ovat tapahtuneet sosiaalisen median kautta. Rikokset on tehty kaappaamalla Facebook-tilejä huijareiden käyttöön.

Kaapatuilta tileiltä on lähetetty yksityisviestejä tilin ystävistä löytyville henkilöille, joille on kerrottu voitoista kilpailuissa. Tämän jälkeen uhreilta on kalasteltu pankkitunnuksia voittojen toimittamiseksi.

– Aktiivisessa tutkinnassa on pelkästään viime viikolta meillä Jyväskylässä kolme tapausta, ja valtakunnallisesti näitä on kymmenittäin, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Latvala Sisä-Suomen poliisista

– Meillä on tapauksia, joissa on kerrottu arpajaisvoitosta ja pyydetty pankkitunnuksia, että voidaan voitot maksaa. Pankkitunnuksia ei pidä kenellekään antaa missään eikä missään tilanteessa, Latvala sanoo.

Jos tunnukset on kuitenkin tullut livautetuksi maailmalle, ensimmäisenä pitää olla yhteydessä pankkiin, poliisi tulee vasta seuraavana. Latvalan mukaan oikea yhteydenottotapa poliisiin on soitto hätänumeroon 112.

– Mitä nopeammin on yhteydessä pankkiin, sen paremmin vahinkojen minimointi voi onnistua.

Latvalan mukaan poliisin mahdollisuudet puuttua huijauksiin ovat rajalliset.

– Tekijät ovat usein hyvin kaukana idässä tai hyvin kaukana etelässä, sellaisissa maissa, joista on melko mahdotonta saada oikeusapua rahojen palauttamiseksi. Olemme selvittäneet, että varoja on mennyt esimerkiksi Nigeriaan.

Rikoksia tehdään Latvalan mukaan ammattimaisesti toimistotyönä, ja rikolliset ovat työssään varsin taitavia.

Tyypillinen tutkintanimike on törkeä petos. Se tarkoittaa, että tekijä on saanut huomattavaa taloudellista hyötyä, jonka rajana on yleensä pidetty kymmentä tuhatta euroa.

– Mutta joissain tapauksissa tililtä on lähtenyt satoja tuhansia euroja, sanoo Latvala.

Voit keskustella aiheesta tässä 20.5. kello 23 saakka.

Lue myös:

.
.