Hyppää sisältöön

Kuntabarometri selvitti Suomen yrittäjämyönteisimmät kunnat – Kotka ponnahti häntäpäästä suurimpien kaupunkien kolmanneksi

Kotka on noussut kahdessa vuodessa kuntabarometrin häntäpäästä kärkikolmikkoon. Kymenlaakson kunnissa parhaiten toimivat yrittäjien mielestä infrastruktuuri ja yrityspalvelut.

Kotkan sijoitus parantui huimasti edellisestä kyselystä. Kuntabarometriin vastasi 166 kotkalaista yrittäjää. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kotka on Suomen kolmanneksi paras yrittäjyyskaupunki.

Kotkan kaupunki ponnisti yrittäjien kuntabarometrissa häntäpäästä suoraan kärkisijoille. Suomen Yrittäjien kuntabarometrissa yrittäjät arvioivat kuntien elinkeinopolitiikkaa ja yrittäjämyönteisyyttä. Kotka kilpaili suurten, eli yli 50 000 asukkaan kuntien sarjassa.

– Nämä tulokset antavat erinomaiset eväät ja työkalut parantaa entisestään Kotkan elinkeinopolitiikkaa. Tätä työtä jatketaan nyt yhdessä näiden tulosten perusteella, sanoo Kotkan yrittäjien puheenjohtaja Johan Bardy tiedotteessa.

Kuntabarometriin vastasi yhteensä 9 564 yrittäjää. Kymenlaaksossa kyselyyn vastasi 502 yrittäjää, joista 166 oli kotkalaisia. Myös äänimäärässä nähtiin kehitystä viime barometriin verrattuna. Kaksi vuotta sitten Kymenlaaksosta kyselyyn vastasi vain 275 henkilöä.

Yrittäjien mielestä parhaiten kunnat hoitavat Kymenlaaksossa infrastruktuurin, eli esimerkiksi kulkuväylät ja tietoliikenneverkot, ja toiseksi parhaiten toimiviksi palveluiksi yrittäjät arvioivat yrityspalvelut.

Yrittäjäpalveluista tärkeimmiksi asioiksi koettiin aloittavan yrityksen palvelut, sujuvat lupapalvelut sekä rahoitus- ja investointineuvonta.

Seinäjoelta vetoapua kohti kärkeä

Kymen Yrittäjien aluejohtajan Kari Jääskeläisen mukaan Kotkassa ollaan parannettu elinkeinopolitiikkaa ja yrittäjämyönteisyyttä usealla eri osa-alueella.

– Kehittämisyhtiö Cursorissa on tehty hyvää ja määrätietoista työtä. Kiitosta voi antaa myös Kotkan kaupungin johdolle. Heillä on säännöllinen ja järjestelmällinen yhteistyö yrittäjien kanssa, taustoittaa Jääskeläinen menestyksen syitä.

Kotkassa vieraili alkuvuodesta seinäjokelainen ryhmä, joka arvioi vierailullaan muun muassa Kotkan-Haminan seudun yritysilmapiiriä, ja kävi tutustumassa erilaisissa yrityksissä kuten olutpanimolla ja lammastilalla.

Seinäjoki on ollut jo pitkään erilaisten barometrien ja -mittausten Suomen kärkeä yritysmyönteisyydessään.

Jääskeläinen toteaa, että vierailulla oli varmasti tsemppaava ja positiivinen vaikutus kotkalaisiin yrittäjiin. Yksin tempauksen voimalla kärkisijoitusta ei kuitenkaan napattu. Jääskeläisen mukaan Kotkassa on menty eteenpäin kaikilla osa-alueilla ja tulos perustuu järjestelmälliseen ja pitkäaikaiseen työhön.

Kymenlaaksosta löytyy vielä kehitettävää

Seuraavaksi Kotkan kaupunki ja elinkeinoyhtiöt aikovat istahtaa saman pöydän ääreen. Tarkoituksena on laatia elinkeinopolitiikan kehittämissuunnitelma ja päättää konkreettiset toimet, joiden avulla tavoitteisiin päästään.

– Parhaimmillaan kunnan päätöksillä voidaan poistaa yrittäjyyden esteitä ja edistää investointeja sekä houkutella uusia yrityksiä kuntaan. Aiomme käydä tulokset huolella läpi ja katsoa missä asioissa voimme edelleen kehittää yrittäjämyönteistä elinkeinopolitiikkaa, toteaa Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö.

Myös Kouvola aikoo toimia samoin Kotkan kanssa. Kouvola on Kotkan tapaan roikkunut viimeisillä sijoituksilla aikaisemmissa barometreissa.

Kymen Yrittäjien aluejohtaja Kari Jääskeläisen mukaan Kouvola on nostanut tänä vuonna sijoitustaan, ja joissakin asioissa on menty eteenpäin. Vielä sijoitus ei riittänyt kärki kymmenikköön.

– Kyllähän tämä Kotkan tulos tsemppaa myös Kouvolaa tulevaisuudessa, toteaa Jääskeläinen.

Lue lisää:

.
.