Maalaustela on vetäissyt tuoreen pinnan asvalttiin. Joku on sutinut päälle viiruja. Auringonpaisteessa loistaa 412 metriä pitkä räsymatto, joka kiemurtelee ylös rinnettä.
Kouvolalaiset ovat ottaneet Mielakan laskettelurinteeseen maalatun räsymaton omakseen. Matto syntyi vuonna 2020 yhteisötaideteoksena.
Sen korjausmaalaamiseen oli varattu kolme päivää. Jo ensimmäisenä päivänä talkoolaiset olivat kuitenkin niin innokkaita, että puolet matosta saatiin valmiiksi.
Keskiviikkoiltaan mennessä matto saadaan todennäköisesti kokonaan valmiiksi, sillä talkoolaisia on ilmoittautunut mukaan paljon. Mielakan rinnekeskuksen toimitusjohtajan Inka Kaltolan mukaan maalaamassa on jo ollut esimerkiksi lähistön lapsiperheitä ja talvikauden kausikortillisia laskettelijoita.
Mattoa ei maalata enää kokonaan uusiksi, vaan sen vaurioita korjataan. Sään vaihtelut ja reitillä kulkeminen kuluttavat maalipintaa samoin kuin esimerkiksi kaupungissa suojatiemaalauksia.
Maton pintaan ilmestyi myös sydämiä
Maton pinta on saanut alkuaikoihin verrattuna lisäilmettä. Aluksi siinä oli yksivärisiä osioita, nyt maton räsyihin on alettu maalata esimerkiksi viiruja, kämmenenkuvia ja sydämiä.
– Se alkaa olla oikean räsymaton näköinen, sillä siinä on aika paljon värejä ja koristeluita, sanoo Kaltola.
Maalaajat saavat suhteellisen vapaat kädet, mutta kirjoituksia tai esimerkiksi heimomerkkejä ei saa tehdä. Maalaajat ovat vapaaehtoisia ja maalit sekä tarvikkeet maksetaan taas kaupungin pussista.
Maalia on varattu tänä vuonna yhteensä 400 litraa. Kustannukset vaihtelevat maton kuluneisuudesta riippuen noin 1000–2000 euron välillä.
Päivässä jopa sata kulkijaa
Värikäs reitti on nyt kolmatta vuotta laskettelurinteen kupeessa. Lisänäkyvyyttä matto sai jo alkuaikoina, kun kuva siitä jaettiin Ulkoministeriön This is Finland -tilillä Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).
Kesäisin sitä pitkin kulkee yhden päivän aikana satakin ihmistä. Osa menee huipulle asti, jossa on iso keinu ja laavu. Eniten mäen päällä keskitytään kuitenkin avautuvan maiseman kuvaamiseen.
Ennen räsymattoaikaa, reittiä pitkin mentiin mäkiautoilla.
Lue lisää: