Hyppää sisältöön

Merkittävä rautakautinen asuinpaikka raivattiin puista näkösälle Torniossa – kivirakan keskellä on pentagonin muotoinen "susihauta"

Tornion Laivajärvellä, Rakanmäellä, on tehty arkeologisia kaivauksia jo 1980-luvulla, mutta paikka on jäänyt vuosikymmeniksi piiloon myös paikallisilta.

Ilmakuva viisikulmion muotoisesta asetelmasta kivirakan keskellä.
Ilmasta katsottuna kivirakan päällä näkyy selvästä pentagonin eli viisikulmion muotoinen asetelma kivistä. Kuva: Janne Ikäheimo, Arkeologian oppiaine, Oulun yliopisto

Tornion Laivajärvellä Rakanmäelle on raivattu polku, kaadettu ja kannettu puita pois ja pystytetty Museoviraston kunnostusrahalla alueesta kertovat kyltti. Paikalliset yhdistykset ovat tehneet satoja tunteja talkootöitä alueen näkyville saamiseksi. Museoviraston tarkkojen ohjeiden mukaan puusto on poistettu ja kannettu ilman koneita pois kivirakan päältä.

Viime sunnuntaina kyltti paljastettiin ja paikalle kokoontui noin sata kyläläistä juhlistamaan historiallista paikkaa. Tornionlaakson museolehtori Joni-Pekka Karjalainen on tyytyväinen alueen saamaan huomioon ja toivoo, että yhteisellä paikalla käyttäydyttäisiin kunnioittavasti.

– Lainsuojaamilla muinaisilla alueilla ei saa siirtää mitään tai muokata aluetta millään tavalla. Sen tulisi olla lähtiessä samanlainen kuin tullessa. Nämä on kaikkien yhteistä kulttuuriperintöä, kohtele kuin omaasi, Karjalainen toteaa.

Kuuntele myös:

Tornion Laivajärvellä Rakanmäellä on merkittävä rautakautinen asuin- ja hautapaikka.

"Sisälle on laitettu syötiksi kotieläin, lammas tai vastaava"

Ilmasta katsottuna kivirakan päällä näkyy selvästä pentagonin eli viisikulmion muotoinen asetelma kivistä. Reunat ovat reilun metrin korkeat ja rakennelman halkaisija on kymmenen metriä. Museolehtorin mukaan alue on "susihauta".

– Paras veikkaus on, että tässä on ollut vielä sisäänpäin kallellaan olevat puiset seinämät. Sisälle on laitettu syötiksi kotieläin, lammas tai vastaava. Susi olisi tullut kattoa pitkin reunalle, hypännyt alas eikä olisi päässyt enää hyppäämään ulos ansasta, Karjalainen kuvaa.

Katso Ylen aamun lähetyksestä, mitä esineitä alueelta on kaivauksissa löydetty. Videoon pääset klikkaamalla pääkuvaa tai Areenasta.

Tornion Laivaniemen-Kyläjoen kyläyhdistyksen aktiivi Erkki Lappalainen (vas.), Tornionlaakson museon museolehtori Joni-Pekka Karjalainen ja Laivajärven kyläyhdistyksen pj. Tapio Pääkkölä seisovat susihaudan reunalla. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Tornion Laivajärven kyläyhdistyksen puheenjohtaja Tapio Pääkkölälle alue on tuttu jo nuoruudesta, mutta nyt se on saanut uuden merkityksen.

– Mopopoikana olen käynyt täällä aikoinaan. Kotiseutuyhdistys otti meihin yhteyttä ja kunnostimme tämän alueen. Täällä kasvoi puita, jotka museoyhdistyksen ohjeiden mukaan raivasimme täältä pois, Pääkkölä sanoo.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Voit keskustella aiheesta 19. toukokuuta kello 23 saakka.

.
.