Hyppää sisältöön

Kiteen Puhosta kehitetään houkuttelevammaksi myös matkailijoille – haaveissa jopa järvikanava

Tänä vuonna leikkipaikka, kahvila ja kunnon matonpesupaikka, tulevaisuudessa ehkä jopa kanava Oriveden ja Pyhäjärven välille. Siinä kuutostien vieressä sijaitsevan Puhoksen taajaman kehittämiskohteita.

Teollisuushistoriastaan tunnettua Puhosta kehitetään nyt myös matkailukohteena. Puhoksen vanhan myllyn viereen on valmistunut leikkipuisto ja myllyyn pitäisi avautua kesäksi kahvila-ravintola. Kuva: Puhoksen kehittämisyhdistys

Vanhaa Puhoksen aluetta kehitetään vauhdilla houkuttelevammaksi matkailukohteeksi Kiteellä.

Toukokuun loppuun mennessä valmistuu Puhoskartanon leikkipuisto vanhan myllyn ja perinnenavetan lähelle.

Viime vuonna perustetun Puhoksen kehittämisyhdistyksen hanketta avustavat Kiteen kaupunki ja Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma.

Kaupunki tukee myös sitä, että korjatun myllyn yhteyteen tulee jo kesäksi kahvila-ravintola terasseineen.

Lisäksi viime vuonna talkoilla kunnostettu Myllyniemen uimaranta saa pukukopit ja alueelle rakennetaan ajanmukainen matonpesupaikka.

– Aika kiireellä valmistellaan vesi- ja viemäritöitä, kesäkuun alkupuolella pitäisi paikat olla siellä jo auki, Kiteen kuntatekniikan päällikkö Mika Niskanen kertoo.

Kanavahanke selvitetään jo loppuvuonna

Tulevaisuudessa Puhoksessa halutaan kehittää satama-aluetta, jossa kaupunki näkee matkailupotentiaalia.

– Parastaikaa selvityksen alla on kanavahanke Orivedeltä Pyhäjärvelle. Jos todetaan, että se olisi mahdollista, uskoisin, että tämän vuosikymmenen asia ehdottomasti, Niskanen tuumaa.

Kaupunki teettää kanavavaihtoehdoista selvityksen, jonka pitäisi valmistua vielä loppuvuonna.

Puhoksen kehittämisyhdistyksellä on hieman helpommin toteutettavia ideoita.

– Tarinapolku Puhoksen historiasta puistokonserttiin ja leikkipuiston avajaisiin kesäkuussa ja uusi luontopolku sitten ehkä syksyllä, aktiivisen yhdistyksen puheenjohtaja Kaisu Leinonen kertoo.

Yhdistys puuhasi viime kesänä myös lapsille Mörrimetsäksi kutsutun oppimisympäristön, josta löytyy laavu, lintutorni ja pitkospuut. Paikka toimii myös asukkaiden virkistyspaikkana.

Marraskuussa yhdistys järjesti Puhoksen valot -tapahtuman, joka keräsi 2 000 kävijää. Asukkaita Puhoksen postinumeroalueella on noin 800, joten kiinnostus ylitti kylän rajat.

.
.