Hyppää sisältöön

Tiktokissa levisi ukrainalaisia arvostelevasta vastaanottokeskuksen työntekijästä video, joka ei ollut totta – Maahanmuuttovirasto oikaisi tietoja

Juuan kunnanjohtaja kertoo, että kuntapäättäjät sekä Maahanmuuttovirasto ovat olleet häneen yhteydessä Tiktokissa julkaistun videon tiimoilta. Pohjois-Karjalassa sijaitsevassa Juuassa ei ole vastaanottokeskusta.

Kuvituskuva. Tiktokissa levisi video, jossa oli disinformaatiota. Kuva: Wakil Kohsar / AFP

Tiktokissa levisi video, jossa esiintyvä nainen väitti olevansa Juuan vastaanottokeskuksen sairaanhoitaja, jonka jälkeen hän arvosteli ukrainalaisia pakolaisia kiittämättömiksi.

Video katosi myöhemmin somevideopalvelu Tiktokista. Video herätti runsaasti keskustelua esimerkiksi Twitterissä ja aiheesta teki blogikirjoituksen Apuun (siirryt toiseen palveluun) juukalainen kunnallispoliitikko Sakari Timonen.

Juuan kunnanjohtaja Henri Tanskanen kertoo törmänneensä videoon. Juuan kuntapäättäjät olivat häneen yhteydessä. Lisäksi hän sai tiistaina soiton Maahanmuuttovirastosta ja kertoo selvitelleensä asiaa soiton jälkeen.

– Katsoin, että tässä on jotain hämärää. Tämä henkilö väittää olevansa Juuan vastaanottokeskuksessa, mutta eihän Juuassa ole vastaanottokeskusta.

Maahanmuuttoviraston viestintäjohtaja Klaus Kaartinen vahvistaa, että hän on soittanut tiistaina asian tiimoilta Juuan kunnanjohtajalle. Hän oli huomannut videosta käydyn keskustelun Twitterissä.

– Siltä osin tässä on disinformaatiota, että Juuassa ei ole vastaanottokeskusta, mutta koska siellä on yksittäismajoittajia niin halusimme varmistaa, ettei kukaan voi väärinkäsittää, että siellä olisi tällainen yksikkö.

Kunnanjohtaja: Videolla esiintyvää henkilöä ei tunnettu

Klaus Kaartinen ei pidä väärän tiedon leviämistä sosiaalisessa mediassa sinänsä yllättävänä. Keskustelu on kuitenkin yleisellä tasolla hänen mukaansa sosiaalisessa mediassa ollut rauhallista.

– Maahanmuuttoasiat on somessa aina aktiivinen aihe. Siitä ei päästä yli eikä ympäri. Nyt kun Suomeen on tullut lyhyessä ajassa yli 20 000 ukrainalaista ja Venäjä käy sotaa, niin ei tällaiset asiat yllätä.

Hän ei myöskään ota kantaa siihen, voisiko videossa olla kyse hybridivaikuttamisesta.

– Pitää olla varovainen, jos ei tiedetä asian kaikkia puolia. Ne ovat asioita, joita ei kannata lähteä arvailemaan.

Juuan kunnanjohtaja Henri Tanskanen kertoo soittaneensa henkilölle, joka vetää Juuassa vapaaehtoisten toimintaa. Videolla esiintyvää henkilöä ei siellä tunnettu eikä henkilöä ole havaittu.

– Tietenkin olen huolissani, että tällaisia ylipäätään on olemassa. Tämä on ehkä tätä nykyaikaa, että haetaan huomiota eri tavoilla sosiaalisen median puolella.

Juuan kunnasta on löytynyt aitoa halua auttaa sodan jaloista tulleita. Esimerkiksi kunnanjohtajan entistä asuntoa tarjotaan remontoituna Ukrainasta paenneille.

Erikoisia puheluita vesihuoltolaitokselle

Tanskanen kertoo, että vesihuoltolaitokselle on tullut erikoisia soittoja viimeisen kuukauden aikana.

– Ei tiedetä, että onko hybridivaikuttamisesta kyse, mutta nyt ollaan kuitenkin varpaillaan, kun puhutaan yhteiskunnan perusinfrastruktuurista että yleensä ne soitot koskevat hintoja tai jos on putkihäiriö tai kysellään, missä teillä menevät nämä runkoliittymät.

Juuan kunnanjohtaja Henri Tanskanen kertoo, että vesihuoltolaitokselle on tullut erikoisia puheluita. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Tanskanen sanoo ohjeistaneensa heidän henkilökuntaansa, että varsinkin jos soittajaa ei tunneta, on syytä miettiä hyvin tarkasti, mikä on julkista tietoa ja mikä ei ole.

Tanskanen kertoo, että mahdollisten hybridivaikuttamisyritysten varalta kuntalaisiin päin tiedottaminen ja koordinointi tulee korostumaan.

– Nyt pitää ensin varmistaa, pitääkö asia paikkansa.

Tanskanen pitää todennäköisenä, että tämmöisiä tapahtuu tulevaisuudessakin. Tiktokissa levinneeseen videoon tartuttiin hänen mukaansa nopeasti.

– Video sitten poistettiin, että minä luulen, ettei se kerennyt hirveästi saada tuulta purjeisiin.

Lue myös:

.
.