Hyppää sisältöön

E18-tien yhden tunnelin päällä pörisee kymmeniä tuhansia mehiläisiä – kamera seuraa mehiläispesän elämää livenä koko kesän ajan

Moottoritien varrelle laitetun mehiläispesän tärkeää pölyttämistyötä voi seurata kameran välityksellä. Rakennusyhtiö YIT:n Mehiläislive-kokeilu tähtää harvinaisten hyönteisten elinolojen parantamiseen.

Mehiläispesän työntäyteistä arkea voi seurata kameran välityksellä. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Mehiläispesän elämää Vaalimaan ja Haminan välisellä tiellä pääsee seuraamaan reaaliajassa kotisohvalta. toukokuusta elokuuhun YIT:n mehiläislivessä (siirryt toiseen palveluun).

Rakennusyhtiö YIT on tuonut teiden kunnossapitoon mehiläisiä pölyttämään lähiympäristön ravintokasveja. Pesän suuaukolle sijoitettu kamera seuraa mehiläisten puuhia pesälle tullessa.

– Olemme tuoneet alueelle mehiläispesiä paikalliselta mehiläistarhaajalta ja sijoittaneet ne mäen päälle, jotta mehiläisten lentokorkeus pesälle on tarpeeksi korkea eivätkä ne osu tiellä kulkeviin autoihin. Myös pesien hoito onnistuu turvallisesti valitussa paikassa, kertoo YIT:n työmaapäällikkö Teemu Lavikka tiedotteessa.

Mehiläiset parantavat perhosten elämää

YIT on ideoinut yhdessä tieyhtiö Vaalimaa Oy:n kanssa kokeilun, joka auttaa parantamaan harvinaisten hyönteisten elinoloja. Kun mehiläinen pölyttää kasvin, se pääsee lisääntymään ja tuottaa lisää ravintoa esimerkiksi harvinaisille perhosille.

Mehiläiset ovat elinätärkeitä monelle kasville. Kuva: Susanne Salin / Yle

Osa perhoslajeista käyttää ravinnokseen vain tiettyjä kasveja. Esimerkiksi isokultasiiven toukat syövät hevonhierakkaa.

Parantunut ravinnonsaanti tukee perhosten lisääntymismahdollisuuksia, jolloin lajin säilymismahdollisuudet paranevat.

– Pölyttäjien määrä on vähentynyt, ja pystymme auttamaan tällä luontoa. Mehiläisille paikka on myös hyvä, kun lähistöllä on vaihtelevaa ympäristöä, suota, paahderinteitä, peltoa ja metsää, sanoo Teemu Lavikka.

Pesässä jopa 80 000 mehiläistä

Mehiläisliven tähdet ovat suomalais-italialaista rotua. Heinäkuussa pesässä on noin 60 000–80 000 mehiläistä.

Pesän sisällä hyörivä kuningatar voi kasvaa jopa 20 millimetriä pitkäksi ja on ainoa, joka pystyy lisääntymään mehiläisyhdyskunnassa. Se voi myös elää useita vuosia.

Maailman mehiläiskannat ovat kärsineet viimeisten vuosikymmenien aikana. Pölyttäjien väheneminen uhkaa niin luontoa kuin ihmistäkin, koska suurin osa viljelyskasveista tarvitsee ainakin osittain hyönteispölytystä.

Kuka tahansa voi auttaa mehiläisiä istuttamalla pölyttäjäystävällisiä kasveja, jättämällä nurmikon leikkaamatta tai vaikkapa rakentamalla hyönteishotellin.

Lue lisää:

.
.