Hyppää sisältöön

China Eastern Airlinesin maaliskuinen lentoturma saattoi olla tahallinen, arvioivat amerikkalaislähteet

Epäily tahallisuudesta perustuu alustavaan tutkimusraporttiin, jonka amerikkalaistutkijat ovat saaneet käsiinsä.

Pelastustyöntekijät osallistuvat tiedotustilaisuuteen China Eastern Airlinesin lento-onnettomuuspaikalla Guangxin alueella Etelä-Kiinassa 21. maaliskuuta Kuva: EPA

Maaliskuussa tapahtunut China Eastern Airlinesin lentoturma Etelä-Kiinassa ei ehkä ollut onnettomuus.

Muun muassa BBC kertoo amerikkalaislähteisiin vedoten (siirryt toiseen palveluun), että koneen lentotietoja tutkittaessa ei ole löydetty merkkejä vioista, jotka olisivat voineet aiheuttaa koneen syöksymisen alas. Lähteet perustavat arvionsa turmasta tehtyihin alustaviin tutkimuksiin, joiden tuloksia ei ole julkistettu.

Reutersin haastatteleman tietolähteen (siirryt toiseen palveluun)mukaan tutkijat selvittävät nyt, vaikuttiko koneen miehistö ohjaimiin niin, että kone kääntyi hallitsemattomaan syöksyyn. Tämä ei kuitenkaan varmuudella tarkoita sitä, että lentäjät tekivät sen tietoisesti tarkoituksenaan aiheuttaa koneen syöksyminen.

Wall Street Journalin (siirryt toiseen palveluun) siteeraamien asiantuntijoiden mukaan on periaatteessa mahdollista, että ohjaamoon olisi tunkeutunut joku ulkopuolinen. Lehden tavoittamat China Easternin edustajat pitivät tätä kuitenkin epäuskottavana selityksenä.

Kiinan siviili-ilmailua valvova viranomainen CAAC ei ole vastannut Wall Street Journalin, BBC:n tai Reutersin tietopyyntöihin asiassa.

Äänitallennin ratkaisevassa roolissa

Reutersin mukaan koneen ohjaamon äänitallennin särkyi koneen pudotessa, ja on epäselvää, ovatko tutkijat pystyneet kuuntelemaan ohjaajien keskustelua tapahtumien aikana. Jos tallennetta pystytään tutkimaan, sen arvioidaan olevan ratkaisevassa osassa turman syyn selvittämisessä.

Maaliskuussa sattuneessa lentoturmassa China Eastern Airlines -yhtiön Boeing 737 -tyyppinen kone putosi Tengin piirikuntaan lähelle Wuzhoun kaupunkia.

Kone oli matkalla Kunmingista Guangzhouhun (Kantoniin), kun se yhtäkkisesti kääntyi lähes pystysuoraan syöksyyn ja törmäsi vuoren kylkeen kovalla vauhdilla.

Koneessa olleet 132 ihmistä kaikki saivat surmansa turmassa.

.
.