Hyppää sisältöön

Linnanniemestä Turun ensimmäinen taidekaupunginosa

Tavoitteena on toteuttaa taideohjelma, joka korostaa Linnanniemen kulttuurikaupunginosan imagoa ja luo alueelle paljon mielenkiintoista katsottavaa ja koettavaa.

Linnanniemi käsittää Turun linnan ympäristön Aurajoen länsirannalla.  Alueelle on tarkoitus sijoittaa muun muassa Historian ja tulevaisuuden museo . Kuva: Samuli Holopainen / Yle

Turku laatii Linnanniemen alueelle taideohjelman, joka määrittelee taiteen paikat, teosten valintaan liittyvät kriteerit ja hankintaprosessit. Taiteen ja tapahtumallisuuden teemoiksi on määritelty muun muassa saaristo, merellisyys, Itämeri, alueen historia ja ekologisuus.

Taideohjelman laatii julkiseen taiteeseen ja rakennetun ympäristön taidekoordinaatioon erikoistunut konsulttiyhtiö Frei Zimmer.

Linnanniemi käsittää Turun linnan ympäristön Aurajoen länsirannalla. Alueelle kaavaillaan merellistä kaupunginsosaa, jonne sijoittuisi myös Historian ja tulevaisuuden museo.

Linnanniemen valinta taidekaupunginosaksi on osa Turun julkisen taiteen ohjelmaa, joka vahvistettiin helmikuussa. Linnanniemi toimii pilottikohteena julkisen taiteen sisällyttämisestä kiinteäksi ja näkyväksi osaksi uudistuvan alueen suunnittelua ja rakentamista.

– Turun yleiskaavassa Linnanniemen todetaan soveltuvan hienosti kulttuurikäyttöön. Alueen identiteettiä määrittää arvokas kulttuurihistoria, jota voidaan taiteen ja kulttuurin keinoin vahvistaa sekä tehdä näkyväksi, toteaa projektipäällikkö Julia Chir kaupungin tiedotteessa.

– Linnanniemen alueelle on kiinnostavaa lähteä laatimaan taideohjelmaa, sillä alue on ominaispiirteiltään, sijainniltaan ja toiminnoiltaan poikkeuksellinen. Tavoitteenamme korostaa Linnanniemen kulttuurikaupunginosan imagoa ja luoda alueelle paljon mielenkiintoista katsottavaa ja koettavaa, kertoo koordinaattori Heini Orell tiedotteessa.

Linnanniemen uudistuminen on monivuotinen prosessi, mutta väliaikaisten teosten ja tapahtumien on määrä elävöittää aluetta jo rakentumisen aikana. Jatkossa Linnanniemestä saatavia kokemuksia hyödynnetään myös muualla Turussa.

Lue lisää:

.
.