Hyppää sisältöön

Sastamalassa kaupunkia vaaditaan siivoamaan epäonnisen hallitalokaupan sotkut – kahvilayrittäjä: "Elämäntyö on menetetty"

Uimahallikiinteistön vastiketuloista katosi puolet kahden pilkkahintaisen huoneistokaupan myötä. Uusien omistajien maksukyvyttömyys on ajanut kiinteistön muut osakkaat ahdinkoon.

Sastamalan Kiikan kylän uimahallirakennuksen kiinteistöyhtiö on joutunut pahoihin talousongelmiin, kun kaksi suurosakasta ovat jättäneet vastikkeensa maksamatta. Kuva: Kari Alentola / Yle

Sastamalan kaupungin epäonniset kaupat Kiikan hallitalosta ovat herättäneet kovaa kuohuntaa alueen ihmisissä. Peräti kuusitoista yhteisöä ja yhdistystä ovat allekirjoittaneet kuntalaisaloitteen, jossa Sastamalan kaupunkia vaaditaan ottamaan vastuu halliyhtiön yrittäjille ja asukkaille aiheuttamastaan ahdingosta.

Jupakka sai alkunsa, kun Huittisten Säästöpankki ja Sastamalan kaupunki myivät hallitalosta omistamansa tilat pilkkahinnalla. Pankki myi entisen konttorinsa 50 sentillä ja kaupunki käytöstä poistetut uimahallitilansa sadalla eurolla.

Etenkin Sastamalalle kauppa kannatti: myynnin myötä uimahallin 260 000 euron korjauskulut sekä noin 40 000 euron vuosittaiset ylläpitokulut jäivät kokonaan kiinteistöyhtiön - eli hallitalon muiden yrittäjien ja asukkaiden, vastuulle.

Kuntalaisaloitteessa muistutetaan, että tehtyjen osakekauppojen seurauksena kiinteistön vastikkeista ja käyttökorvauksista on peräti 60 prosenttia jäänyt saamatta. Tämä on asettanut muut osakkaat kohtuuttomaan tilanteeseen.

Pakkohuutokaupasta toivotaan ratkaisua

Ennen kaupantekoa Sastamalan kaupunki edellytti uimahallitilojen ostajalta liiketoimintasuunnitelmaa, ja sellaisen hän myös toimitti.

– Se oli objektiivisesti arvioituna ihan hyväksyttävä suunnitelma. Myöskään yhtiövastikkeiden määrät eivät tulleet uudelle omistajalle yllätyksenä, sillä ne oli kirjattu kauppakirjaan, kommentoi Sastamalan kaupungin konsernilakimies Katja Arve-Salonen.

Uuden omistajan kelvollisilta vaikuttaneet suunnitelmat jäivät kuitenkin vain puheen tasolle ja vastikkeetkin jäivät maksamatta. Samanlainen tilanne on pankin tilojen suhteen.

Kiikan hallitalon hallituksen puheenjohtaja, asianajaja Risto Tuori toivoo, että ratkaisu kiistaan löytyisi pakkohuutokaupan avulla.

Sastamalan kaupunki myi kiinteistön uimahallitilat nykyiselle omistajalle sadalla eurolla. Ostajalta vaadittiin liiketoimintasuunnitelma, mutta sitä ei ole noudatettu. Kuva: Kari Alentola / Yle

– Nykyiset omistajat ovat varattomia, ja molemmilla on ulosottomies perässä. Nyt vain odotamme, että osakkeet tulevat pakkohuutokaupassa myyntiin, jotta kiinteistöyhtiö voisi ne ostaa.

Osakkeiden hinnan ei uskota nousevan alinta hyväksyttävää pakkohuutokauppahintaa, eli muutamaa tuhatta euroa, korkeammiksi.

Suunnitelman edetessä kiinteistöyhtiön ensisijaisena tavoitteena on löytää sijoittaja, joka ostaisi koko kiinteistön.

– Eihän se Kiikassa helppoa ole tällaisia tiloja vuokrata saatikka myydä. Kaupungilla varmaan olisi tiloille tarvetta, ja olemmekin niitä heille tarjonneet. Jostain syystä siltä puolen ei ole ollut kiinnostusta, Tuori kertoo.

Kovat vastikemaksut päättivät 10 vuoden yrittäjyyden

Kulukurimuksen vuoksi kiinteistöyhtiön vaihtoehdoiksi jäivät menojen karsiminen tai vastikkeiden nostaminen. Yhtiö päätti toteuttaa molemmat. Nyt siivoaminen tehdään talkoilla, ja lämmityskustannuksia on leikattu. Liiketilojen lisäksi kiinteistöön kuuluu kuusi asuntoa, joiden asukkaat ovat hyväksyneet vakautusohjelman.

Vastikemaksujen korotus oli kuitenkin kuolinisku rakennuksessa kymmenen vuotta toimineelle kahvilalle. Korotuksen myötä Kiikan Suvituuli -kahvilan yrittäjän Suvi Marjamäen kulut käytännössä tuplaantuivat liki tuhanteen euroon kuukaudessa. Pienituloiselle yrittäjälle tilanne on mahdoton.

Yrittäjä Suvi Marjamäki omistaa hallitalosta kahvilan. Nyt ovet on kuitenkin suljettava lopullisesti kohtuuttoman korkeiksi nousseiden vastikemaksujen takia. Kuva: Jyrki Ojala / Yle

– En voi jatkaa yrittämistä näillä kuluilla. Aiemmin sain maksettua itselleni edes 800 euroa kuukausipalkkaa, nyt edes siihen ei ole mahdollisuutta, Marjamäki huokaa.

Marjamäki sulkee kahvilansa 31. toukokuuta.

– Elämäntyö on menetetty. Nyt toiveeni on, että kiinteistöyhtiö ostaisi liiketilani edes yhdellä eurolla.

Sastamalan kaupungilta ei apua kovaonnisille osakkaille heru, mutta myötätuntoa sitäkin enemmän.

– Tästä kaupasta jälkikäteen seuranneet asiat ovat olleet ikävä yllätys kaikille. Ei tämä ole kenenkään kannalta toivottu tilanne, Katja Arve-Salonen harmittelee.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta torstaihin 19.5. klo 23 asti.

Lue lisää:

.
.