Hyppää sisältöön

Analyysi: Hoitajakiistassa työnantajien rivit pahasti sekaisin – Kanta-Hämeen sooloilu voi lopulta tuoda tuntuvat palkankorotukset kaikille

Jos Kanta-Hämeessä sovitaan paremmat palkat, muiden on pakko seurata perässä, kirjoittaa taloustoimittaja Juha-Matti Mäntylä.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri lipesi työnantajien rintamasta. Kuva Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastolta. Kuva: Lauri Rautavuori / Yle

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä sanoo ratkaisevansa hoitoalan palkkakiistan paikallisesti. Piirin hallitus on valtuuttanut toimivan johdon neuvottelemaan aiheesta hoitajaliittoja edustavan Sote ry:n kanssa.

Tämä on merkittävä käänne hoitajien pitkään jatkuneessa palkkakiistassa. Käytännössä yksi sairaanhoitopiiri aikoo jättää muun Suomen riitelemään hoitajien kanssa – ja lupaa hoitajille enemmän kuin muut.

Vääntö on kestänyt kuukausia, nyt taisi tulla Kanta-Hämeessä mitta täyteen.

Hoitajien palkkatoiveiden kannalta tämä olisi tietenkin hyvä uutinen. Se olisi hyvä uutinen myös muiden kuin kantahämäläisten hoitajien kannalta.

Jos nimittäin Kanta-Hämeessä syntyisi paikallisesti parempi sopimus, muu Suomi seuraisi hyvin todennäköisesti perässä ja hyväksyisi samantasoiset korotukset. Tällä tavoin yksi sairaanhoitopiiri tulisi määritelleeksi hoitajien palkat kaikkialla.

Riihimäen ja Hämeenlinnan seudulla vaikuttavan sairaanhoitopiirin sooloilu voi lopulta tuoda tuntuvat palkankorotukset kaikille.

Työnantajien rintama sekaisin

Riihimäen, Hämeenlinnan ja Janakkalan suunnalla ei selvästikään seisota enää samassa rintamassa muiden sairaanhoitopiirien kanssa. Uutinen on arvovaltatappio ennen kaikkea Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:lle, jonka neuvottelutaitoon sairaanhoitopiirit ovat tähän asti luottaneet.

Eikä kyse ole vain luottamuksesta. KT on jopa laissa määritelty (siirryt toiseen palveluun) kuntien ja hyvinvointialueiden työnantajaedunvalvonnan neuvotteluosapuoleksi.

Sooloilua ei katsota hyvällä myöskään uudella Kanta-Hämeen hyvinvointialueella. Kun sairaanhoitopiirit lakkautetaan Suomessa ensi vuoden vaihteen jälkeen, hyvinvointialueet perivät niiden ongelmat.

Uuden Kanta-Hämeen hyvinvointialueen hallitus sai vasta maanantaina tiedon sairaanhoitopiirin suunnitelmista. Aluehallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepolan (sd.) mukaan hallituksen piirissä käyty keskustelu oli "hyvin kriittistä".

– Meidän täytyy katsoa asioita kaikkien ammattiryhmien ja myös tulevaisuuden näkökulmasta. Mutta niistä asioista, jotka ulottuvat vain tähän vuoteen, sairaanhoitopiiri on itsevaltias tekemään päätöksiä, hän totesi Ylelle.

Lyhytaikainenkin sopimus sitoisi kuitenkin hyvinvointialueen kädet – hoitajat tuskin ovat ensi vuoden alussa valmiita palkanalennuksiin. Siksi Kanta-Hämeessä hoitajien kanssa saavutettava neuvottelutulos pitänee tavalla tai toisella hyväksyttää myös hyvinvointialueella.

Korjaus 19.5. klo 12.06: Korjattu otsikko. "Riihimäen ja Hämeenlinnan sooloilu..." muotoon "Kanta-Hämeen sooloilu". Kyse on Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä, ei kahdesta mainitusta kaupungista, joita hoitajien kiistassa edustaa Kunta-alan ja hyvinvointialueiden valtakunnallinen työnantajajärjestö KT. Sama muotoilu korjattu myös tekstissä.

Voit keskustella aiheesta 19.5. klo 23 saakka.

Lue myös:

.
.