Hyppää sisältöön

Lieto ja Marttila ovat Suomen yrittäjämyönteisimpiä kuntia

Lieto voitti Suomen yrittäjämyönteisimmän kunnan tittelin keskikokoisten kuntien sarjassa neljättä kertaa peräkkäin. Marttila puolestaan sai kirkkaimman mitalin pienissä kunnissa.

Antti Alilonttinen perheineen pitää Liedossa Ilmaristen matkailutilaa. Vanhalla sukutilalla on ollut yritystoimintaa 1400-luvulta asti. Kuvassa ovat isännän lisäksi Amanda ja Alvar Alilonttinen. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Lieto ja Marttila on valittu Suomen yrittäjämyönteisimpien kuntien joukkoon Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä.

Lieto voitti yrittäjämyönteisimmän kunnan tittelin neljättä kertaa peräkkäin omassa keskikokoisten kuntien sarjassaan. Marttilan kunta puolestaan kohosi omassa alle 10 000 asukkaan sarjassaan kahden vuoden takaiselta hopeasijalta kirkkaimmalle mitalille.

Lieto sai yrittäjiltä kokonaisarvosanan 4,35. Tulos on parempi kuin edellisellä kerralla.

Lietolainen yrittäjä, Ilmaristen matkailutilaa pitävä Antti Alilonttinen on sitä mieltä, ettei neljäs voitto perätysten ole sattumaa.

– Varmasti asioita on tehty oikein. Näkisin, että suurin yksittäinen syy on päätöksenteon nopeus sekä nopea reagointi ja joustavuus. Yritykset saavat hyvin nopeaa palvelua kunnalta, sanoo Alilonttinen, joka on myös Liedon yrittäjien varapuheenjohtaja.

Alilonttisen mukaan yrittäjät pääsevät mukaan myös kunnan päätöksentekoon. Yrittäjien kesken ilmapiiri on terve, toisia kannustetaan ja heidän palveluitaan käytetään mahdollisuuksien mukaan.

Ilmaristen matkailutilalla odotetaan vilkasta kesää. Kotimaan matkailu on ollut jo pitkään nosteessa, ja sama näyttää jatkuvan.

Marttilassa yhteistyö on sujuvaa

Pienten kuntien sarjan voittaja Marttilalle yrittäjät antoivat kokonaisarvosanaksi 4,35. Marttilan kunnantalolla tieto voitosta otettiin vastaa iloisin mielin.

– Tavoitteenamme on, että aina kun yrittäjä ottaa yhteyttä meihin päin, hänet palvellaan loppuun saakka. Kiireisen yrittäjän ei pidä joutua odottelemaan puhelimessa tai häntä ei tule pallotella virkamieheltä toiselle, Marttilan kunnanjohtaja Carita Maisila kertoo Varsinais-Suomen yrittäjien tiedotteessa.

Paikallisen yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Anna-Maija Virtasen mukaan kunnan ja yrittäjien yhteistyö on kehittynyt erittäin toimivaksi, sujuvaksi ja nopeaksi.

Varsinais-Suomi kolmantena

Koko Varsinais-Suomen maakunta paransi tulostaan alueellisessa vertailussa sijalta kuusi kolmen parhaan joukkoon.

Maakunnan kokonaisarvosana kuntien elinkeinopolitiikan osalta oli 3,26. Koko maan kokonaisarvosana oli 3,08.

Liedon ja Marttilan lisäksi kymmenen yritysmyönteisimmän kunnan joukkoon kuuluivat omissa sarjoissaan Aura (10. pienet kunnat), Naantali (5. keskikokoiset kunnat), Paimio (8. keskikokoiset kunnat) ja Salo (8. suuret kunnat).

Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter kertoo tiedotteessa, että Varsinais-Suomen tavoitteena on olla Suomen yritysmyönteisin maakunta. Suunta on oikea. Viime vuosina Varsinais-Suomen yrittäjät on panostanut kuntien kanssa tehtävään yhteistyöhön ja kouluttanut kuntien virkamiehiä.

Yrittäjien mielestä Varsinais-Suomessa kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys ja elinkeinopolitiikan asema ovat valtakunnan tasoa paremmalla tolalla. Parhaimman arvosanan varsinaissuomalaiset yrittäjät antavat kuntien tuottamille yrityspalveluille, joista alue sai kokonaisarvosanaksi 3,30.

Yrittäjien kuntabarometri -kyselyyn vastasi 9 564 yrittäjää eri puolilta Suomea. Varsinais-Suomessa vastaajia oli 962. Kyselyssä kysyttiin yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta.

Lue myös:

.
.