Hyppää sisältöön

Venäjällä Azovstalin antautuneille ukrainalaissotilaille väläytellään jopa kuolemantuomiota – tutkija: "Venäjä ottaa tilanteesta kaiken irti"

Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-tutkija Arkady Moshes ei usko, että Venäjä suostuu luovuttamaan Azov-pataljoonan sotilaita Ukrainalle, vaan aikoo käyttää heitä kotimaisen propagandan välineinä.

Venäläissotilas saattaa Azovstalin terästehtaalta evakuoitavaa Ukrainan armeijan sotilasta Mariupolissa 17. toukokuuta. Kuva: Alessandro Guerra / EPA

Mariupolissa sijaitsevan Azovstalin terästehtaan selviytymistaistelusta tuli yksin Ukrainan sodan seuratuimmista tapahtumista.

Tehdasta puolustaneet sadat ukrainalaissotilaat kestivät viikkokausia Venäjän piiritystä ja pommitusta sekä suojelivat samalla tehtaaseen turvaan hakeutuneita siviilejä.

Taistelun symbolinen merkitys Ukrainalle ja sen puolustustaistelulle on ollut suuri.

Presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak vertasi sitä Thermopylain taisteluun (siirryt toiseen palveluun) antiikin Kreikassa, jossa spartalaiset puolustautuivat urhoollisesti ylivoimaisia persialaisia miehittäjiä vastaan.

Hänen mukaansa Azovstalin terästehtaantaistelu merkitsi käännettä Venäjän hyökkäyssodassa ja esti sitä saamasta haltuunsa koko Itä-Ukrainaa.

Ukrainalaisia sotilaita kuljetettiin Venäjän hallinnoimille alueille Itä-Ukrainassa 17. toukokuuta. Kuva: Alessandro Guerra / EPA

Eilen tiistaina 265 Azovstalin tehdasta puolustanutta ukrainalaissotilasta kuitenkin antautui venäläisjoukoille. Sekä Ukrainan että Venäjän viranomaiset vahvistavat sotilaiden lukumäärän, mutta heillä on poikkeava näkemys tapahtumista.

Ukrainan mukaan sotilaat suostuivat vankienvaihtoon Venäjän kanssa. Venäjän mukaan sotilaat yksinkertaisesti antautuivat.

Ukrainan mukaan tehtaaseen jäi edelleen useita ukrainalaissotilaita. Ukraina kuitenkin ilmoitti, että heidän taistelunsaon ohi, ja että heidän päätehtävänsä on nyt selvitä hengissä.

Antautuneille sotilaille on väläytelty duumassa jopa kuolemantuomiota

Venäjällä on eilisen ja tämän päivän aikana kuultu useita puheenvuoroja siitä, mitä Azovstalin ukrainalaissotilaille pitäisi tehdä.

Kovinta kieltä kuultiin parlamentin alahuoneessa duumassa, jossa Ukrainan kanssa käytyihin aseleponeuvotteluihin osallistunut kansanedustaja Leonid Slutski ehdotti sotilaille kuolemantuomiota.

– He eivät ansaitse elää, koska he ovat tehneet hirvittäviä rikoksia ihmisyyttä vastaan, hän sanoi puheessaan duumassa ja viittasi ukrainalaissotilaisiin "eläiminä ihmisen muodossa".

Vammautuneita ukrainalaisia sotilaita Azovstalin terästehtaalla Mariupolissa 10. toukokuuta 2022. Kuva: Azovin pataljoona / EPA

Duuman puheenjohtaja Vjatšeslav Volodin puolestaan vannoi, ettei Venäjä tule suostumaan vankien vaihtoon.

– Emme muuta suhtautumistamme natseihin. He ovat sotarikollisia ja heidät tulee saattaa oikeuden eteen, Volodin sanoi viitaten Azovstalin sotilaisiin.

Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov puolestaan lupasi, että antautuneita sotilaita kohdellaan kansainvälisten sääntöjen mukaisesti.

Tutkija: Venäjä ei suostu vankienvaihtoon kaikkien antautuneiden osalta

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes ei usko, että Venäjä suostuu vankien vaihtoon.

– Pidän todennäköisenä, ettei Venäjä luovuta suurinta osaa heistä Ukrainalle. Joitain merijalkaväkeen kuuluvia sotilaita saatetaan vaihtaa venäläisvankeihin, mutta Azov-pataljoonan sotilaat saatetaan oikeuden eteen, hän arvioi.

Moshesin mukaan Venäjä aikoo ottaa tilanteesta kaiken irti ja esittää antautuneet sotilaat natseina, jotka ovat syyllistyneet vakaviin sotarikoksiin Itä-Ukrainan siviiliväestöä kohtaan.

– Venäjä on perustellut hyökkäystä Ukrainaan maan vapauttamisella natseista, ja nyt he voivat vihdoin näyttää mediassa vanginneensa satoja ukrainalaisia sotilaita, jotka ovat heidän mukaansa natseja, Moshes sanoo.

Ukrainalaisia sotilaita kuljetettiin Venäjän hallinnoimille alueille Itä-Ukrainassa 17. toukokuuta. Kuva: Alessandro Guerra / EPA

Hän täsmentää, että tosiasiassa Azov-pataljoonan sotilaat ovat osa Ukrainan armeijaa ja heitä tulisi kohdella sodan oikeussääntöjen mukaisesti.

Moshes uskoo, että Venäjä etenee asian suhteen hitaasti. Saattaa kestää kuukausia ennen kuin tiedämme, miten sotilaille käy.

– Ukraina on asettanut venäläissotilaita syytteeseen oikeudessa. Nyt Venäjä näyttää, että mekin voimme toimia niin, ja että ukrainalaissotilaat syyllistyvät rikoksiin, hän arvioi.

Tilanne on Ukrainalle kiusallinen

Venäjä tietää Moshesin mukaan, miten vaikea pala Mariupolin menettäminen Ukrainalle on. Moni ukrainalainen on pettynyt maan sotilasjohdon strategisiin päätöksiin, ja Venäjä haluaa tästäkin syystä pitää asiaa esillä.

– Moni kysyy, miksei Etelä-Ukrainan puolustusta hoidettu paremmin. Krimin niemimaan muodostama kannas on vain kahdeksan kilometriä leveä ja se olisi voitu miinoittaa ja pysäyttää näin vihollisen eteneminen, hän sanoo.

Azovstalin terästehtaan taistelu on saanut maailmanlaajuisesti valtavan huomion, mutta sen merkitys on suurempi Ukrainalle kuin Venäjälle. Ukrainalle kyseessä oli diplomaattinen ja sotilaallinen menestys, joka sai osakseen koko maailman huomion.

Raunioitunutta Azovstalin terästehtaan aluetta Mariupolissa toukokuun 1. päivä. Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA

Venäjän kannalta Mariupolin kaupungin valloittaminen oli yhtä lailla tärkeää, sillä se auttaa maayhteyden muodostamisessa Krimin niemimaalle.

Azovstalin sotilaiden antautuminen on tästä huolimatta merkittävä voitto Venäjälle erityisesti propagandamielessä.

– Venäläiset ovat seuranneet tehtaan kohtaloa televisiolähetysten välityksellä ja odottaneet, milloin tehdas antautuu, Moshes toteaa.

Hänen mukaansa Venäjän mediassa on käytetty Azovstalin tapahtumista paljon kuvaavaa termiä "täydellinen ja ehdoton antautuminen".

– Tätä termiä käytettiin jo saksalaisten antautumisesta vuonna 1945. Jokainen venäläinen tuntee sen, se tulee heille jo äidinmaidossa, hän sanoo.

Ukrainalaisia sotilaita kuljetettiin Venäjän hallinnoimille alueille Itä-Ukrainassa 17. toukokuuta. Kuva: EPA

Entä kuka lopulta päättää ukrainalaissotilaiden kohtalosta? Vastaus on Moshesin mielestä itsestäänselvä.

– Putin tietenkin. Asia on saanut koko maailman huomion, YK:n pääsihteeri kävi Moskovassa neuvottelemassa tehtaan kohtalosta, hän muistuttaa.

– Ukrainalaissotilaiden kohtalo on Putinin käsissä.

Vaakakupissa painaa Moshesin mielestä myös maiden erilainen suhtautuminen vangeiksi jääneisiin omiin sotilaisiin.

– Ei Venäjää kiinnosta Ukrainan vangitsemat venäläissotilaat yhtä paljon kuin Ukrainaa kiinnostavat nämä Azovstalin sotilaat.

Lue myös:

.
.