Hyppää sisältöön

Asuntorakentaminen jatkuu tiiviisti Kuopiossa – Itkonniemen rantaan tulee kerrostaloasuntoja yli 2000 asukkaalle

Kuopiossa nousee uusia asuntoja laajasti ympäri kaupunkia. Saaristokaupunkia ja Hiltulanlahtea rakennetaan yhä, mutta myös muualla tapahtuu.

Kuopion kaupungin asuntotoimenjohtaja Katri Hiltunen sataman aallonmurtajalla. Kuva: Jukka Eskanen / Yle

Itkonniemen vanha tehdasalue uudistuu lähivuosina Kuopiossa. Kallaveden rantamaisemiin tulee kerrostaloasuntoja yli 2 000 asukkaalle.

Itkonniemen asemakaavoitus on alkuvaiheessa ja se vie ainakin vuoden. Kaupungin toiveissa on, että alueelle päästään rakentamaan vuonna 2024 tai viimeistään 2025.

Itkonniemellä on myös vanhoja tehdaskiinteistöjä ja niiden tulevaisuutta mietitään aluetta suunniteltaessa.

Kuopion kaupungin asuntotoimenjohtaja Katri Hiltunen luonnehtii Itkonniemen etelärantaa ainutlaatuiseksi asuntorakennuskohteeksi Kuopiossa.

Omakotitalo- ja rivitalorakentaminen on keskittynyt viime vuosina Hiltulanlahteen. Siellä jatkuu lähivuosina vielä alueen kolmosvaihe Puutossalmentien varrella.

Saaristokaupunkiin on tehty asuntoja jo parikymmentä vuotta. Siellä rakentaminen keskittyy Lehtoniemen Lehtorinteeseen. Asuntotoimenjohtaja Katri Hiltunen arvioi Saaristokaupungin valmistuvan vuoteen 2030 mennessä.

Savilahden alueelle asuntoja tulee kolmessa vaiheessa. Vuoteen 2040 mennessä alueella arvioidaan olevan 7 000 asukasta.

Kaupunki saa rakennusyhtiöiltä, asukkailta ja asukasyhdistyksiltä jonkin verran palautetta ja toiveita myös vanhojen asuinalueiden kehittämisestä ja täydennysrakentamisesta.

Kuopion kaupungin tavoitteena on 1 200 uutta asuntoa vuosittain. Tänä vuonna uusia asuntoja on tulossa yli 1 500 ja myös ensi vuosi näyttää tässä vaiheessa vilkkaalta.

Maailman muuttunut tilanne ja kustannusten nousun mahdolliset vaikutukset asuntorakentamiseen ovat vielä arvoitus.

– Nähtäväksi jää kuinka asuntojen ostajat reagoivat tilanteeseen ja viivästyvätkö jotkut rakennushankkeet. Ei haittaa, vaikka uusia asuntoja valmistuisi jonakin vuonna vähemmän, sillä Kuopiossa on paljon tarjontaa, miettii asuntotoimenjohtaja Katri Hiltunen.

.
.