Hyppää sisältöön

Moderneista saunaravintoloista tuli buumi kaupunkien rantamaisemiin – veden läheisyyttä arvostetaan keskustasuunnittelussa

Helsingin Hernesaaressa sijaitseva Löyly synnytti saunaravintoloiden buumin. Moderneja saunallisia ravintoloita löytyy jo useista kaupungeista. Uusin avataan ensi viikolla Jyväskylässä.

Jyväskylän satama kuvattuna Kuokkalan sillalta päin. Kuvassa muun muassa valmistuvassa oleva saunaravintolarakennus.
Jyväskylään yritettiin pitkään saada omaa saunaravintolaa ja vihdoin siinä onnisti. Kuva: Heli Kaski, videon kuvaus: Jarkko Riikonen, editointi: Petri Aaltonen

Monessa kaupungissa panostetaan entisestään rantojen ja satama-alueiden kehittämiseen asumis- ja virkistyskäyttöön.

Esimerkiksi Helsingin Hernesaareen kuusi vuotta sitten valmistuneen Löylyn kaltaisista monerneista saunaravintoloista on tullut trendi.

Tampereella kesällä 2018 avattiin Saunaraviontola Kuuma Laukontorilla Pyhäjärven rannalla. Kuopiossa 2019 valmistui elämyskeskus Saana Bellanrannassa, ja Vaasan sisäsatamaan avataan loppukesästä Saunaravintola Meri.

Tuhatpaikkaista ympärivuotista sauna- ja ravintolakeskusta mainostetaan Vaasassa Pohjoismaiden suurimmaksi täysin kelluvaksi saunasaareksi.

– Keskustojen ranta-alueiden kehittäminen on agendana joka puolella Suomea. Veden ääressä olemisen ja maisemien arvostus on noussut uudelle tasolle, sanoo toimminanjohtaja Pokko Lemminkäinen Elävät kaupunkikeskustat ry:stä.

Saunatilojen ja ravintolan yhdistämisestä keskustojen paraatipaikoilla on tullut monessa kaupungissa uusia maamerkkejä. Tampereen Ratinan suvannossa sijaitseva Saunaravintola Kuuma on kaksikerroksinen. Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Vuosikymmeniä vajaakäytössä olleita ranta-alueita kunnostetaan laajemminkin eri puolella Suomea.

Helsingin Jätkäsaaresta kehittyi reilussa kymmenessä vuodessa 10 000 asukkaan uusi merellinen kaupunginosa. Asukasmäärän arvioidaan vielä kaksinkertaistuvan 2030 mennessä. Jätkäsaareen on suunnitteilla muun muassa pilvenpiirtäjä, joka on hotelli.

Viereisen Hernesaaren tuhansien asuntojen rakennushankkeita jatketaan kaavamuutosvastatuulista huolimatta.

– Myös Tampereella on iso vesialueen rakennusprojekti käynnissä. Näsijärveen tehdään suuri tekosaari Näsisaari. Raitiovaunun pitäisi päästä kulkemaan saaren läpi jo 2024, kertoo Lemminkäinen.

Joillakin paikkakunnilla ranta-alueiden kehittäminen on kaatunut Lemminkäisen mukaan asukkaiden valituksiin. Näin kävi esimerkiksi Lahdessa.

Jyväskylän Satama puhkeamassa kukkaan

Myös Jyväskylässä satama-alueen kehittäminen on ottamassa ison harppauksen, kun saunaravintola Sataman Viilun rakentaminen on edennyt aikataulussa, ja se avataan kesän alussa.

Viilun viereen saadaan nähtävyys.

– Alvar Aallon Nemo propheta in patria -veneen on tarkoitus rantautua satamaan syyskuuhun mennessä sille rakennettavaan venekoppeliin, kertoo projektipäällikkö Ora Nuutinen Jyväskylän kaupungilta.

Tuleville vuosille on suunnitteilla Satamaan myös muita kehittämistoimia. Esimerkiksi koppeleiden rivistö tulee jatkumaan Aallon venekoppelista Rantaväylän suuntaan vanhaa paviljonkia kohden.

Koppeleissa tarjotaan tilat erilaisille palveluille. Satamankärkeen puolestaan rakennetaan kulkuväyliä ja puistomaisia alueita sekä tilaa paikoitukselle, kertoo rakennuttajainsinööri Tapio Koikkalainen Jyväskylän kaupungilta.

Satamankärjen ja saunan ympäristön osalta rakentaminen on parhaillaan käynnissä. Alueen lopulliset järjestelyt kokonaisuudessaan toteutetaan syksyyn 2023 mennessä.

– Alueella on käynnissä kaavamuutos, jonka tavoitteena on mahdollistaa alueen kehittäminen laadittujen suunnitelmien mukaisesti, sanoo katupäällikkö Tuula Smolander Jyväskylän kaupungilta.

Kahtena edellisenä kesänä läheiselle Lutakon aukiolle on rakennettu suurterassi. Nyt kuitenkin tapahtumat ovat palanneet kaupunkiin ja Lutakonaukio on käytännössä syyskuuhun saakka varattu koko ajan jokin tapahtuman käyttöön.

Katupäällikkö kertoo, että hänelle itselleen parasta Satamassa ei ole niinkään mikään yksittäinen rakennus tai palvelu.

– Mun suosikkijuttu on ilmapiiri, täällä jotenkin ihmiset ovat hyväntuulisia ja rentoja, summaa Smolander Sataman vetovoiman.

Ilmakuva Jyväskylän satamasta. Etualalla rakenteilla sauna- ja ravintolarakennus Sataman Viilu.
Eri puolella Suomea kaupunkien keskustoissa satsataan veden ääreen rakentamiseen. Jyväskylän Satamaan on juuri noussut uusi Saunaravintola Sataman Viilu. Kuva ja video: Jarkko Riikonen / Yle

Millainen merkitys veden läheisyydellä on viihtyisyyteen kaupungissa? Voit keskustella aiheesta 25.5. klo 23.00 saakka.

.
.