Hyppää sisältöön

Kuhmon Talvisotamuseossa vierailevat samaistuvat Ukrainan kohtaloon – myös Suomen Nato-hakemus lisää kiinnostusta

Kansainvälinen museopäivä houkutteli väkeä heti aamusta Talvisotamuseoon Kuhmossa. Museossa käy vuodessa 4 500 henkilöä, joista pääosa on matkailijoita. Osalle vierailun syynä on Ukrainan sota.

Kansainvälinen museopäivä houkutteli kävijöitä Kuhmon Talvisotamuseoon aamusta asti. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Kiinnostusta Talvisotamuseota kohtaan nostaa nyt erityisesti sota Ukrainassa ja Suomen Nato-hakemus, sanoo museossa vierailut kuhmolainen Jaakko Mikkola.

– Meidän talvi- ja jatkosodan tilanne on verrannollinen Ukrainan tilanteeseen. Voimme samaistua heidän ahdistukseen, mutta voimme iloita, että ukrainalaiset laittavat hanttiin kuten mekin aikoinamme. Koen, että katsomme myös omaa historiaamme uusin silmin.

Kuhmon Talvisotamuseossa käy vuodessa 4 500 henkilöä, joista pääosa on matkailijoita. Mikkola ei ole ainoa, jolle Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan on toiminut herätteenä lähteä museoon.

– Voi sanoa, että aina kun kohtaan asiakkaan, lähes kaikki haluavat puhua siitä, sanoo museonjohtaja Hilkka Tampio.

Kansainvälinen museopäivä houkuttelikin väkeä keskiviikkona 18. toukokuuta heti aamusta Talvisotamuseoon. Teemapäivä toimii herättäjänä paikallisille museon olemassaolosta, matkailijat tulevat paikalle muutenkin.

Samalla museossa virittäydytään jo kesään, josta odotetaan kahta viime vuotta vilkkaampaa. Kotimaisten matkailijoiden määrä on lisääntynyt koronan aikana ja myös ulkomaalaisia matkailijoita on jo kevään aikana pysähtynyt Talvisotamuseon kohdalla.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

.
.