Hyppää sisältöön

Kuopion vastaanottokeskuksessa vain yksi työntekijä osaa venäjää – vapaaehtoinen Valentina Puuronen saa joka päivä kymmeniä puheluita ukrainalaisilta

Venäjää puhuvien paikallisten puhelinnumeroita jaetaan pakolaisten keskuudessa.

Kuopiolainen sairaanhoitaja Valentina Puuronen auttaa ukrainalaisia vapaaehtoistyönä. Puuroseen otetaan yhteyttä, koska hän puhuu venäjää. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Ukrainalaisia pakolaisia ei pystytä auttamaan heidän omalla kielellään Kuopiossa. Vastaanottokeskuksessa työskentelee 15 ihmistä, joista vain yksi puhuu venäjää. Ukrainan kielen taitoisia työntekijöitä ei ole yhtään.

Osa asioista hoidetaan puhelintulkkauksella.

Ongelma on noussut esiin esimerkiksi Savon sanomien uutisoinnissa (siirryt toiseen palveluun).

Tilanteen takia pakolaiset ottavat yhteyttä muihin ukrainan- tai venäjänkielisiin ihmisiin.Venäjää puhuvien paikallisten puhelinnumeroita jaetaan pakolaisten keskuudessa. Moni auttaa ukrainalaisia vapaaehtoistyönä.

Miten toimeentulo järjestyy ja miten lapset pääsevät kouluun?

Sairaanhoitaja Valentina Puuronen saa päivittäin paljon yhteydenottoja Kuopion seudulle tulleilta ukrainalaisilta.

– Eilen minuun otti yhteyttä 17 henkilöä ja määrä kasvaa päivittäin, Puuronen kertoo.

Hän on järjestellyt pakolaisten asioita ja ohjannut oikeiden viranomaisten luo. Välillä hän on toiminut myös tulkkina esimerkiksi vastaanottokeskuksen suuntaan.

Puurosen mukaan pakolaisilla on mielessään kaikenlaisia kysymyksiä, jotka liittyvät elämään Suomessa: Miten toimeentulo järjestyy? Voiko tehdä töitä? Miten lapset ilmoitetaan kouluun?

Kuopion vastaanottokeskus avattiin huhtikuun alussa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

– Kysymykset ovat laajoja. Olen tehnyt vapaaehtoisena sosiaaliseen mediaan tiedotteita esimerkiksi toimeentulon saamisesta Suomessa, Puuronen kertoo.

Maahanmuuttoviraston nettisivuilta löytyy ohjeita ukrainan kielellä, mutta Puurosen mukaan ihmiset kaipaavat kriisitilanteessa henkilökohtaista neuvontaa.

Vastaanottokeskus: puhelintulkkaus toimii melko hyvin

Kuopion vastaanottokeskuksesta myönnetään, että keskuksen toiminta on ruuhkautunut ukrainalaisten suuren määrän vuoksi.

– Luultavasti tarvitsemme 5–10 henkilöä lisää töihin, vastaanottokeskuksen johtaja Juha Huttunen sanoo.

Vastaanottokeskuksen johtaja Juha Huttusen mukaan vapaaehtoisten merkitys ukrainalaisten pakolaisten auttamisessa on ollut suuri. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Keskukseen on nyt palkattu kaksi uutta venäjän kielen taitoista työntekijää. Huttusen mukaan puhelintulkkausta on melko hyvin saatavilla ja sitä käytetään paljon asiointitilanteissa. Puhelintulkkaus tapahtuu venäjäksi.

– Ukrainan kieltä puhuvia tulkkeja ei ole juuri saatavilla, Huttunen kertoo.

Vastaanottokeskuksessa asioidaan paljon myös englanniksi.

Pohjois-Savossa esimerkiksi Kuopion ortodoksinen seurakunta on kantanut suurta vastuuta ukrainalaisten pakolaisten auttamisessa.

Vastaanottokeskuksen johtaja toteaa, että vapaaehtoisten työn merkitys on ollut suuri, koska autettavia on niin paljon.

Osallistu keskusteluun jutun aiheesta. Keskustelu on auki 19.5 klo 23:een asti.

Lue myös:

.
.