Hyppää sisältöön

Freyr Battery laajentaa suunnitelmiaan Vaasassa – uusi sopimus varaa akkutehdasalueelta 130 hehtaaria

Akkutehdasvalmistaja FREYR Battery on solminut määräaikaisen maavuokrasopimuksen Vaasan kaupungin kanssa 130 hehtaarista Länsimetsän akkutehdasalueella. Tontti on 40 hehtaaria suurempi kuin alkuperäisessä suunnitelmassa.

FREYR Battery laajentaa Vaasaan. Kuva: Yle/Markus Bergfors

FREYR Battery on solminut määräaikaisen maavuokrasopimuksen Vaasan kaupungin kanssa 130 hehtaarista GigaVaasa-alueella.

Aikaisemmin FREYR oli kiinnostunut 90 hehtaarista, mutta solmi nyt sopimuksen laajemmasta alueesta.

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry pitää tätä merkkinä yrityksen kiinnostuksesta asettua Vaasaan.

– Se että FREYR Battery halusi 40 hehtaaria suuremman tontin on hyvä asia, ja osoittaa heidän kiinnostuksestaan. Myös muiden kiinnostuneiden kanssa käydään paljon neuvotteluita, Häyry kertoo.

Vuokrasopimuksen myötä FREYR Battery pääsee aloittamaan maaperän ja ympäristön analysoinnin ennen mahdollisen rakennustyön aloittamista.

Määräaikainen vuokrasopimus on voimassa 1.5.2022–31.12.2023 sekä optiona vuosi 2024.

– Vuokra-aika on pitkä, sillä halutessaan FREYR Battery voi myös aloittaa maatyöt rakennustöitä silmällä pitäen, Häyry toteaa.

FREYR Battery kasvatti tontin kokoa 90 hehtaarista 130 hehtaariin. Kuva: Sebastian Björklund / Yle

Axel Thorsdal, FREYR Batteryn vanhempi varapääjohtaja toteaa että Vaasasta varatut maat ovat näyttäytyneet ihanteellisena sijaintina tulevaisuuden akkukennotehtaalle.

– Seudulla on tarjolla runsaasti edullista, uusiutuvaa energiaa ja raakamateriaalia on sopivalla etäisyydellä. Nämä asiat yhdistettynä osaavaan työvoimaan tekevät tästä vuokrasopimuksesta meille ison askelen oikeaan suuntaan, kertoo Thorsdal.

Tomas Häyry kertoo että vuokrasopimus ei vielä tuo kaupungille suuria summia rahaa, mutta vuokrasopimus vahvistaa yrityksen aikeita tulla Vaasaan.

– Kehitämme GigaVaasa-aluetta ja akkuarvoketjua vaiheittain, ja luonnollisesti FREYR Batteryn akkukennotehdasprojektin eteneminen on meille erityisen merkityksellinen. Samaan aikaan kehitämme alueen tie- ja rautatieyhteyksiä, Häyry toteaa tiedotteessa.

Freyrin tiedotteessa kerrotaan, että ympäristövaikutusten arviointiprosessi on tavoitteena saada valmiiksi vuoden 2022 aikana. Ympäristövaikutusten arvioinnissa selvitetään mahdollisen tehtaan vaikutuksia ympäröivälle luonnolle.

Tämän jälkeen seuraava askel tulee olemaan mahdollisen investointipäätöksen teko.

Tähän mennessä tapahtunutta GigaVaasa-alueella:

Huhtikuu 2021: GigaVaasa-alueelle ensimmäinen varaus: Johnson Matthey valitsi Vaasan kestävän akkumateriaalitehtaan sijoituspaikaksi.

Elokuu 2021: FREYR Battery valitsi Vaasan akkukennotehtaan sijaintipaikaksi, aiesopimus solmittu 90 hehtaarin tontista.

Marraskuu 2021: Johnson Matthey ilmoitti myyvänsä akkumateriaaliliiketoimintansa, Vaasa jatkaa kuitenkin neuvotteluja yrityksen tulevan uuden omistajan kanssa.

Tammikuu 2022: Grafintec Oyja Epsilon Advanced Materials solmivat aiesopimuksen Vaasan kaupungin kanssa akkuteollisuuden anodimateriaalitehtaan rakentamisesta GigaVaasa-alueelle.

Tammikuu 2022: FREYR Batteryn ympäristövaikutusten arviointi etenee

Toukokuu 2022: FREY Battery ja Vaasan kaupunki solmivat määräaikaisen vuokrasopimuksen 130 hehtaarin tontista.

Lue lisää:

.
.