Hyppää sisältöön

Gasum ennakoi kaasun tulon Venäjältä katkeavan tällä viikolla

Kesällä ei tule pulaa, mutta Balticconnectorin kapasiteetti jää talvikaudella niukaksi

Energiayhtiö Gasum kertoo jatkavansa valmistautumista tilanteeseen. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Energiayhtiö Gasum arvioi, että maakaasun tulo Venäjältä Suomeen todennäköisesti loppuu myöhään perjantaina tai lauantaina. Gasum ei ole saanut mitään tietoa asiasta Gazprom Exportilta tai venäläiseltä siirto-operaattorilta.

Gasum jatkaa varautumista tilanteeseen yhdessä asiakkaidensa sekä kansallisesta huoltovarmuudesta vastaavien viranomaisten kanssa. Gasum pyrkii alkavalla kesäkaudella varmistamaan suomalaisten maakaasuasiakkaidensa kaasun saatavuuden Balticconnector-yhdysputken kautta ja muista hankintalähteistä.

Gasumin viestinnästä ja vastuullisuudesta vastaava johtaja Olga Väisänen kertoi STT:lle, että Gasumin arvion mukaan Balticconnectorin kautta voidaan kesäkaudella tuoda riittävästi kaasua Suomen tarpeisiin. Kun sää kylmenee, tilanne muuttuu.

– Talvikausi on haastava. Silloin ei riitä kaasu, ja silloin tarvitaan jokin muu ratkaisu, Väisänen sanoi.

Suomen ja Viron hallitukset neuvottelevat parhaillaan kelluvan LNG-terminaalin vuokraamisesta, jotta Venäjän kaasun jättämää vajetta saataisiin paikattua. Myös Baltian maiden kaasuverkon pullonkaulat voivat vaikuttaa kaasun saatavuuteen. Baltiasta Suomeen tuleva kaasua voidaan tuoda esimerkiksi Klaipedan kautta tai vasta äskettäin Puolan ja Liettuan välille avatun putken välityksellä.

Kelluva terminaali eli laiva on tarkoitus saada käyttöön talveksi.

Kotitaloudet suojattuja asiakkaita

Gasum kertoi tiistaina vievänsä venäläisen Gazprom Exportin kanssa tehdyn maakaasun hankintasopimuksen välimiesmenettelyyn. Gasum ei hyväksy Gazpromin vaatimusta maksaa kaasu eurojen sijasta ruplissa.

Gazprom on vaatinut monilta EU-maissa toimivilta sopimuskumppaneiltaan maksuja ruplissa. Yhtiö on asettanut takarajaksi perjantain, jolloin viimeistään kaasun ostajien on ilmoitettava, hyväksyvätkö ne Gazpromin ehdot.

Suomessa kaasua käytetään vähemmän lämmitykseen kuin monissa EU-maissa. Suomessa kaasua käytetään eniten teollisuudessa, kuten Nesteen öljynjalostamolla Porvoossa ja elintarviketeollisuudessa.

Sen sijaan energiantuotannossa kaasu on korvattavissa, ja kotitalouksissa kaasua käytetään vain vähän. Kun niukkuutta jaetaan, ovat ne käyttäjät etusijalle, joiden kodit ja liedet lämpenevät kaasun avulla.

– Ihan ensimmäisenä varmistetaan suojattujen asiakkaiden kaasunsaanti. Suomessa on hyvin pieni määrä omakotitaloja ja vastaavia, jotka lämpiävät suoraan kaasulla. Ensivaiheessa Gasgrid Finland ohjaa kaasun siirtoverkkoa, jolloin sitä leikataan tasaisesti kaikilta, siinä suhteessa miten kapasiteettia on varattu, Väisänen sanoi.

Suojattuihin asiakkaisiin kuuluvat myös ne melko harvalukuiset kotitaloudet, joissa on kaupunkikaasulla toimiva liesi.

Koko Suomen kaasumarkkina on noin 25 terawattituntia, josta pientalojen osuus on noin 100 gigawattituntia ja liesikäyttö vielä vähemmän.

Kaasuautoilijoita ei sitä vastoin lueta suojattuihin asiakkaisiin. Kaasutankkausasemia on eri toimijoilla, ja osa asemista on kiinni kaasuverkossa, osa taas ei.

– Jos olisi niin, että putkistossa ei kulje lainkaan kaasua, niin totta kai vaikutus olisi myös niihin tankkausasemiin, jotka ovat verkossa kiinni. Mutta niidenkin kulutus on aika pientä suhteutettuna teollisuuden sekä sähkön ja lämmön tuotantoon, Väisänen totesi.

Kaasuautoilijat eivät kuitenkaan jää tienposkeen, vaikka kaasun saatavuudessa olisi ongelmia, sillä kaasuautoja voi tankata myös bensiinillä.

Lue myös:

.
.