Hyppää sisältöön

Kokkolan satamassa testattiin ensimmäistä kertaa etäluotsausta – luotsi tarkkaili laivan liikkeitä Turussa

Etäluotsauksen yleistyminen on vielä vuosien päässä.

Finnpilot Pilotagen luotsi Joakim Kantola tarkkaili Turun etäluotsauskeskuksessa rahtialuksen lähtöä Kokkolan satamasta. Kuva: Seppo Tikkanen / DIMECC

Kokkolan satamassa on testattu tänään ensimmäistä kertaa etäluotsausta. Tulevaisuuden väyläpalveluiden tekniikkaa käyttänyt alus ohjattiin Kokkolan satamasta väylälle, komentosillalla oli mukana myös perinteinen luotsi.

ESL Shippingin M/S Viikki -laivan järjestelmät välittivät reaaliaikaista tietoa aluksen liikkeistä ja väylän olosuhteista Novia ammattikorkeakoulun Turussa sijaitsevaan etäluotsauskeskukseen.

Tavoitteena on edistää digitalisaation keinoin entistä turvallisempaa, tehokkaampaa ja kestävämpää meriliikennettä.

Etäluotsaus on ollut lain mukaan mahdollista jo vuodesta 2019, etäluotsauksen toteutuminen on kuitenkin vielä vuosien päässä.

– Tämä oli kuitenkin rohkaiseva kokeilu ja olemme nyt jo pienen askeleen lähempänä tuota päivämäärää, kertoo Finnpilot Pilotagen luotsausjohtaja Sanna Sonninen tiedotteessa.

Nyt kerättyjä kokemuksia hyödynnetään etäluotsausprosessin ja teknologian kehittämisessä. Kokeessa tarkkailtiin muun muassa tietojen oikea-aikaista siirtymistä ja sitä, oliko kerättävä data oikeanlaista ja järjestelmän toimivuutta ylipäätään.

Tutkimushankkeessa on mukana muun muassa lukuisia yrityksiä, oppilaitoksia ja tutkimuslaitoksia.

.
.