Hyppää sisältöön

LUT-yliopisto kehitti tehokkaan tavan tuottaa vähäpäästöistä polttoainetta jätepuusta – litrahinta olisi reilusti alle euron

Jätepuusta vedyn avulla valmistettava bioetanoli tuottaa jopa 75 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin tavallinen bensiini.

Polttoaineen valmistukseen voi käyttää esimerkiksi energiapuuta, jota ovat vaikkapa puiden kannot. Kuvituskuva. Kuva: Riikka Pennanen / Yle

Lappeenrannan-Lahden teknillisessä yliopistossa on löydetty kilpailukykyinen tapa tuottaa vähäpäästöistä polttoainetta.

Polttoaineen veroton litrahinta olisi 0,56–0,74 euroa, ja lisäksi se tuottaisi 75 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin bensiini. LUTin tutkimus toteutettiin yhteistyössä Münchenin teknillisen yliopiston kanssa.

Prosessin raaka-aineena käytetään metsäteollisuuden sivutuotteita tai energiapuuta, joista tuotetaan etikkahappoa. Etikkahaposta puolestaan saadaan yhdessä vedyn kanssa etanolia hiilineutraalin liikenteen tarpeisiin.

Perinteisessä valmistusprosessissa tonni kuivaa puuta voi tuottaa noin 200–300 litraa bioetanolia, kun taas lisävedyllä tehostettuna polttoainetta saadaan jopa 1 500 litraa, sanoo apulaisprofessori Kristian Melin LUT-yliopistosta.

Hänen mukaansa prosessin päästöjä vähentää myös esimerkiksi tuulivoimasta saadun sähkön käyttö.

– Tuulivoiman hinnoissa ja saatavuudessa on tapahtunut valtavaa kehitystä. Vaikkei aiemmin ole ollut kovin kannattavaa valmistaa polttoainetta tällä tavalla, nykyään ja etenkin tulevaisuudessa se voisi olla varteenotettava vaihtoehto.

Melinin mukaan vähäpäästöisen polttoaineen saaminen kaupalliseen levitykseen vie arviolta noin viisi vuotta. Tutkimusta rahoittaa Marjatta ja Eino Kollin Säätiö.

.
.