Hyppää sisältöön

Suomen ja Ruotsin historiallinen päivä huipentui yhteisessä MM-kisakatsomossa valtakunnanrajalla – katso fanien tunnelmat tallenteesta

Suomi ja Ruotsi marssivat keskiviikkona rinta rinnan Brysselissä Nato-hakemustensa kanssa, mutta illalla kiekkomaiden kypärät kolisivat MM-kaukalossa.

Torniolaiset Arto Eskola ja Joonas Malkavaara lähtivät rajan kupeeseen Victoriantorille kisakatsomoon kannustamaan Suomi-Ruotsi ottelua.
Torniolaiset Arto Eskola ja Joonas Malkavaara lähtivät rajan kupeeseen Victoriantorille kisakatsomoon kannustamaan Suomi-Ruotsi ottelua.

Kiekkojännärit seurasivat Suomen ja Ruotsin jääkiekkojoukkueiden MM-kohtaamista yhdessä jättinäytöltä valtakunnanrajalla keskiviikkoiltana. Kisoja varten rakennettu katsomo levittäytyy molemmin puolin Tornion ja Haaparannan rajaa.

– Silmää ja mieltä lämmittää. Mukavaahan se on aina ruotsalaiset kohdata, sanovat torniolaiset kiekkofanit Arto Eskola ja Joonas Malkavaara.

Tampereella pelattava alkusarjan ottelu alkoi kello 20.20.

Naapurusten pelit jääkiekon arvokisoissa ovat hegemoniakamppailuja, jotka nostattavat tunteita myös muiden kuin kiekkofanien rinnoissa. Länsirajalla maiden kiekkokohtaamisissa on vielä enemmän latausta kuin muualla maassa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Suomi-Ruotsi -ottelu sytyttää jääkiekkokansan Suomen isännöimissä MM-kisoissa. Kisoja seuraavat myös Tornion IHC:n juniorikiekkoilijat Vilmer Tammilehto, 15, ja Elmeri Ponkala, 15. Miten he arvelevat pelin päättyvän? Toimittajana on Kati Siponmaa.
Rajalla-kauppakeskuksen kisakatsomolla on haluttu vahvistaa kaksoiskaupungin yhteishenkeä. Peliä voi seurata joko Suomen tai Ruotsin puolella. Kuva: Laura Valta / Yle

Finaalit ovat oma lukunsa

Jos Suomi tai Ruotsi voittaa arvokisakultaa, tarkoittaa se Torniossa ja Haaparannalla naapurimaahan suuntautuvaa autokaravaania. Rajan takana mestaruutta juhlitaan liput liehuen ja tööttiä huudattaen.

Naapurimaahan yltävän juhlinnan juuret ovat syvällä.

1980–90-lukujen vaihteessa juhlia pidettiin vain Torniossa. Ruotsi voitti tuolloin kolme mestaruutta. Jos suomalaiset eivät olleet joutuneet jo laulukuoroon, he joutuivat kokemaan vain kirveleviä hetkiä: vuonna 1992 Suomi hävisi finaalissa Ruotsille Prahassa. Vuosina 1986 ja 1991 suomalaiset saivat poimia verkostaan viime hetkien tasoitusmaalit.

7. toukokuuta 1995 torniolaiset pääsivät vihdoin maksamaan kertyneitä kalavelkoja ja tekemään vastavierailun Ruotsiin, kun Suomi vei ensimmäisen maailmanmestaruutensa.

Myös vuoden 2011 kisojen jälkeen torniolaisjuhlijoilla oli aihetta Haaparannan vierailulle. Suomen kolmannen MM-kullan juhlintaa (2019) laimensi hiukan se, että finaalivastustajana oli Kanada.

Näin suomalaiset juhlivat maailmanmestaruutta 11 vuotta sitten Haaparannan torilla:

Suomi otti keväällä 2011 toisen jääkiekon maailmanmestaruutensa, kun se voitti Ruotsin 6-1.

Suomen lippu salkoon Ruotsissa

Yleensä naapurimaassa juhliminen on ollut karnevalistista ja pysynyt kohtuuden rajoissa. Vastapuoli on saanut lähinnä henkisiä kolhuja.

Tosin ainakin kertaalleen Ruotsissa keltaristiliput ovat joutuneet tihutyön kohteiksi, ja ruotsalaiset ovat saaneet ihmetellä kotisaloissaan heiluvia Suomen lippuja.

Suomen kolme MM-kultaa ja kevään olympiavoitto ovat tuoneet balsamia haavoihin, eivätkä ruotsalaisten juhlat nostata Tornion puolella enää yhtä kiihkeitä tunteita kuin aikoinaan.

Juhlia Ruotsilla on kuitenkin riittänyt. Tre Kronor on vuoden 1995 jälkeen ottanut viisi MM-kultaa ja olympiakullan. Näistä suomalaisten onneksi vain vuoden 2006 olympiavoitto ja vuoden 1998 MM-kulta on tullut Leijonien kustannuksella.

Jos poliittisesti historiallisessa päivässä ei ole jo tarpeeksi latausta, torniolaisten iltaan tuo lisäjännitystä oman kylän pojan pelaaminen. Leijona-pakki Ville Pokka on Torniosta. Leijonien toinen Tornion kasvatti, Saku Mäenalanen, puolestaan on pelikiellossa Yhdysvallat-pelin taklauksen vuoksi.

Tästä pääset muistelemaan vanhoja Suomi–Ruotsi-kohtaamisia.

Katso tästä tallenne kahden maan kisakatsomon tunnelmista:

Päivittyvä artikkeli jääkiekon MM-kotikisoista:

.
.