Hyppää sisältöön

Kunta-alan palkkakiistan ratkominen pitkittyy lisää – sopua yritetään ensi viikolla

Kunta-alalle hierotaan työehtosopimusta, josta hoitajajärjestöt jäävät pois. Tähtäimessä on edelleen kolmivuotinen sopimus ja viisivuotinen palkkaohjelma.

Kunta-alalla on nähty keväällä poikkeuksellisia työtaisteluja. Kuvassa JHL:n ja Jytyn lakkkoilijoita Kuopiossa maaliskuun lopulla. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kunta-alan pitkä työkiista ei ratkea vielä lähipäivinä, vaikka alkuviikosta osapuolet vielä uskoivat nopeaan sopimiseen.

Kunta-alalla on nähty tänä keväänä poikkeuksellisen laajoja työtaisteluja ja edelliset työehtosopimukset umpeutuivat jo maaliskuun alussa.

Ylen tietojen mukaan viivytyksen syy on lähinnä tekninen, eikä sopiminen ole varsinaisesti kriisiytynyt. Osapuolet tapaavat seuraavaksi ensi viikon maanantaina.

Jos sopimukseen päästään, se tulee palkankorotuksiltaan ja kestoltaan olemaan kiistaan viime viikolla annetun sovintoehdotuksen mukainen.

Se toisi yli 250 000:lle kuntatyöntekijälle tänä vuonna noin 2,5 prosentin palkankorotuksen ja kahtena seuraavana vuonna vientialojen määrittelemän yleisen linjan mukaiset korotukset. Lisäksi kunta-alalle luotaisiin viiden vuoden palkkaohjelma, jolla palkkoja korotettaisiin noin prosentilla vuosittain.

Hoitajat jatkavat erillistaistelua

Kunta-alan sopimusta neuvottelevat muun muassa opettajia ja lääkäreitä edustava neuvottelujärjestö Juko, useita julkisen alan eri ammattiryhmiä edustava neuvottelujärjestö Jau sekä työnantajajärjestö KT.

Sovintoesityksen viime viikolla torjuneet hoitajajärjestöt Tehy ja Super eivät enää ole neuvotteluissa mukana, vaan järjestöt ovat ilmoittaneet valmiudestaan jatkaa työkiistaa jopa ensi vuoteen asti.

Työministeri Tuula Haataisen (sd.) asettama sovittelulautakunta ei jatka toistaiseksi työtään, vaan ministeri on toivonut osapuolten etsivän ratkaisuja keskenään.

Hoitajien vaatimus on viisivuotinen palkkaohjelma, jolla palkat nousisivat 3,6 prosenttia vuosittain yleisen linjan päälle.

Hoitajajärjestöjen toiminta on kiristänyt niiden välejä sekä työnantajaan että muihin kunta-alan palkansaajajärjestöihin.

Lue lisäksi:

.
.