Hyppää sisältöön

Viehekalastuksen suomenmestaruus ratkeaa ensi kertaa merellä Vaasassa – tässä kisassa kaikuluotain ei välttämättä auta: "Ehdottomasti kotikenttäetu"

17.-19. kesäkuuta Vaasan merialueilla järjestetään viehekalastuksen SM-kisat. Kilpailu käydään ensimmäistä kertaa merivesillä.

Viehekalastuksen SM-kilpailuissa pisimmät viisi ahventa ja viisi haukea saanut joukkue voittaa. Arkistokuva. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Vaasan merialueiden poikkeuksellisen matalat ja kivikkoiset vedet tuovat oman erikoislisänsä kesäkuussa käytäviin viehekalastuksen SM-kilpailuihin, arvioi järjestelyistä vastaava Juha Ojaharju.

Suomen Vapaa-ajankalastajat järjestävät SM-kisat nyt neljättä kertaa. Viime vuonna maan parhaat kalannarraajat ottivat mittaa toisistaan Puruvedellä, ja edellisinä vuosina kisat on järjestetty aina makeissa vesissä.

– Vaikka on kuinka huippu kaikuluotaintekniikka käytössä, niin täällä kalat voi olla sen verran piilossa ruohikon seassa, että niitä ei pääse näkemään sillä luotaimella, Ojaharju kertoo.

Kala mittalaudalle, sitten vapaaksi

Viehekalastuksen suomenmestaruuskilpailussa painotetaan vastuullista kalastamista. Tavoitteena on mahdollisimman hyväkuntoinen saaliskala, joka päästetään vapaaksi heti mittaamisen jälkeen.

– Kala laitetaan mittalaudan päälle, jonka päällä se valokuvataan. Sitten kuva lähetetään meille kilpailukeskukseen, Juha Ojaharju kertoo.

Toisena päivänä pyydetään ahventa, toisena haukea. Joukkue pyrkii saamaan molempina päivinä viisi mahdollismman pitkää kalaa. Kalojen yhteenlaskettu pituus ratkaisee voittajan.

Viime vuonna Etelä-Savossa Puruvedellä saatiin jopa 48-senttisiä ahvenia.

– Toki myös Vaasan vesillä on isoja ahvenia. Tulemme ihan varmasti näkemään ainakin 45 sentin ahvenia, Ojaharju huomauttaa.

Toimittaja Antti Haavisto tapasi Juha Ojaharjun keskiviikkona purjehdusseura Vaasan Merenkyntäjien aallonmurtajalla ja kysyi, miten kilpailussa voi pärjätä. Kuuntele audio alta tai Yle Areenassa.

Paikallistuntemus on valttia kun viehekalastuksen SM-kisat tuodaan kesäkuussa Vaasan mataliin vesiin

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun perjantaihin 19.5. kello 23:een saakka.

.
.