Hyppää sisältöön

Lehti: Turkki toi Naton neuvostoon listan asioista, joita haluaa vastineeksi Suomen ja Ruotsin jäsenyydestä

Asiantuntijat uskovat, että Turkki vaatii kantansa muuttamiseksi useita myönnytyksiä, mutta päätyy lopulta tukemaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksia.

Suurlähettiläs Klaus Korhonen ojensi Suomen Nato-hakemuksen Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergille. Ruotsin suurlähettiläs Axel Wernhoff odottaa vuoroaan taustalla. Kuva: Heta Hassinen / Lehtikuva

Turkki on aloittanut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenhakemusten käsittelyn jarruttamisen. Useat eri mediat raportoivat, ettei Naton neuvosto päässyt keskiviikkona aloittamaan Suomen ja Ruotsin hakemusten käsittelyä, koska Turkki esti sen.

New York Times (siirryt toiseen palveluun) -lehti kertoo diplomaattilähteisiin viitaten, että Turkki saapui Nato-suurlähettiläiden kokoukseen mukanaan lista vaatimuksia, jotka pitää täyttää ennen kuin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys voi edetä. Listan kerrotaan koskeneen pääasiassa Turkin terroristeiksi määrittelemien kurdijärjestöjen YPG:n sekä PKK:n jäseniä, ja heidän väitettyä suojeluaan Suomessa ja Ruotsissa.

Nato-maiden oli määrä päättää jäsenhakemuskeskustelujen avaamisesta samana päivänä, jona Suomi ja Ruotsi jättivät hakemuksensa, eli keskiviikkona.

Turkilla tavoitteita jäsenyysprosessin jatkumisen ehtona

Financial Times -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan nyt ei ole varmaa, pystyykö Nato pitämään pääsihteeri Jens Stoltenbergin lupauksen antaa ensimmäisen vaiheen hyväksyntä hakemuksille jo viikossa tai kahdessa.

Lehden haastattelema turkkilaislähde sanoo, ettei maa täysin sulje pois Suomen ja Ruotsin pääsyä Naton jäseniksi, vaikka nyt jarruttaakin hakemusprosessia.

– Haluamme päästä sopimukseen. Mitä nopeammin pääsemme sopimukseen, sitä nopeammin jäsenyysneuvottelut voivat alkaa, lähde kommentoi Financial Timesille.

Uutistoimisto Reuters kertoi keskiviikkoiltana, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin edustaja on soittanut Suomen, Ruotsin ja muiden Nato-maiden edustajille ja kertonut, että jäsenyysprosessi voi jatkua vain, jos Turkin turvallisuushuoliin vastataan.

Turkki haluaa muun muassa F16-hävittäjiä

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on syyttänyt Suomea ja Ruotsia "terroristien suojelemisesta", ja todennut ettei maita voi hyväksyä Naton jäseniksi.

Turkin jarruttelua ei kuitenkaan pidetä lopullisena, vaan se nähdään keinona saada muut Nato-maat ottamaan sen huolenaiheet todesta. Eri medioiden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Erdoğan on vaikuttanut nyt nostavan panoksiaan, ja päätelleen yhteistyönsä olevan kovassa arvossa näin globaalin kriisin aikana.

Turkki vaatinee nyt Nato-kantansa muuttamiseksi myönnytyksiä eri asioihin, muun muassa Ruotsilta kiristyvää suhtautumista Kurdistanin työväenpuolue PKK:ta kohtaan, sekä Yhdysvalloilta kauppoja F16-hävittäjistä, joita Turkki on pyrkinyt ostamaan jo kuukausien ajan.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Turkki tuli tämän viikon Nato-kokoukseen mukanaan pitkä vaatimuslista ehtona Suomen ja Ruotsin jäsenyydelle. Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen avaa Uutispodcastissa Turkin vaatimusten taustoja.

Lue lisää:

.
.