Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain presidentti Biden matkustaa Etelä-Koreaan – tiedustelutietojen mukaan Pohjois-Korealla täysi valmius ydinkokeeseen

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tapaa perjantaina Etelä-Korean presidentin Yoon Suk-yeolin. Etelä-Korean viranomaiset ovat varoitelleet viikkojen ajan ydinkokeen mahdollisuudesta.

Kuva: KCNA / EPA

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aloittaa tänään torstaina matkan Etelä-Koreaan ja Japaniin. Viranomaiset ovat valmistautuneet Pohjois-Korean provokaatioon, jopa ydinkokeeseen.

Edellisen kerran sulkeutunut valtio suoritti ydinkokeen syyskuussa 2017.

Etelä-Korean kansalliskokouksen jäsen Ha Tae-keungin mukaan valmistelut ydinkoetta varten ovat jo valmiina. Tiedot perustuvat maan tiedustelupalvelun raporttiin.

Tiedusteluviranomaiset ovat havainneet valmisteluja Punggye-ri -ydintestikeskuksen lähellä.

– Ydinkoe on valmisteltu ja nyt he odottavat oikeaa ajankohtaa, Ha sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan torstaina.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan varoitti jo keskiviikkona, että maan tiedustelutietojen mukaan ydinkoe on hyvin mahdollinen reaktio Bidenin vierailuun.

– Tiedustelumme arvioi, että pitkän kantaman ohjustesti tai ydinkoe ovat aidosti mahdollisia joko ennen presidentin vierailua, sen aikana tai sen jälkeen, Sullivan totesi englantilaisen The Guardian -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

– Pyrimme valmistautumaan kaikkiin seurauksiin, mukaan lukien, että provokaatio tehtäisiin presidentin vieraillessa Etelä-Koreassa tai Japanissa.

Biden tapaa perjantaina Etelä-Korean keväällä valitun presidentin Yoon Suk-yeolin. Konservatiivinen Yoon valittiin virkaansa maaliskuussa, ja vain pari viikkoa sen jälkeen Pohjois-Korea väitti tehneensä onnistuneen kokeen mannertenvälisellä ballistisella Hwasong-17-ohjuksella.

Etelä-Korea väitti (siirryt toiseen palveluun) tuoreeltaan, ettei ohjus olisi väitetty Hwasong-17, vaan pienempi Hwasong-15.

Tämän jälkeen Pohjois-Korea on tehnyt vielä kolme ohjuskoetta.

Lue lisää:

.
.