Hyppää sisältöön

Suomeen saapuu kesällä jopa 20 000 ukrainalaista – sairaanhoitopiireissä varaudutaan vastaanottamaan haavoittuneita

Mahdollisissa evakuoinneissa huomioidaan se, ettei sairaanhoitopiirien hoitokapasiteetti vaarannu.

Kuva HUSin Meilahden sairaala-alueen leikkaussalista tammikuussa 2021. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomi on päättänyt osallistua (siirryt toiseen palveluun) Ukrainasta tulevien potilaiden lääkinnälliseen evakuointiin ja hoitoon osana EU:n yhteistä pelastuspalvelua.

Potilaista osa tarvitsee intensiivistä erikoissairaanhoitoa, osa taas perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluita sekä psykososiaalista tukea.

Päätökset potilaiden vastaanottamisesta valmistellaan yhteistyössä sairaanhoitopiirien kanssa. Alustava kysely valmiudesta ottaa potilaita on tullut esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin muutama viikko sitten, mutta mitään ei ole vielä sovittu.

Potilaita voi kuitenkin mahdollisesti tulla, riippuen heidän hoitotarpeestaan ja HUSin resurssien tilasta, kertoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Mahdollisissa evakuoinneissa huomioidaan se, ettei sairaanhoitopiirien hoitokapasiteetti vaarannu. Mäkijärven mukaan HUSissa tällä hetkellä valmiudet vastaanottaa potilaita ovat aika hyvät.

– Olettaisin, että tulijat ovat pääasiallisesti samanlaisia kuin Kosovon sodasta tulleet haavoittuneet, joita leikattiin ja jatkohoidettiin. Mutta asia selviää sitten, kun potilaita oikeasti tarjotaan.

Suomeen mahdollisesti evakuoitavat potilaat saavat tilapäisen suojelun statuksen, joten hoidon kustannuksista vastaa Maahanmuuttovirasto. Virasto järjestää myös majoituksen potilaiden mukana saapuville omaisille sekä sairaalahoidosta kotiutettaville potilaille.

Touko–heinäkuussa Suomeen arvioidaan saapuvan (siirryt toiseen palveluun) 10 000–20 000 Ukrainasta paennutta, tiedotti oikeusvaltion kehittämisen ja sisäisen turvallisuuden ministerityöryhmä keskiviikkona. Koko loppuvuonna eli touko–joulukuussa heidän määräkseen arvioidaan 20 000–60 000.

Voit keskustella aiheesta 20.5.2022 kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi:

.
.