Hyppää sisältöön

5-vuotiaat tietävät jo, miten roskat pitää kierrättää – Lotta Piiparinen ja Enni Markola listasivat tottuneesti kaikki oikein teatteritapahtumassa

Kouvolassa päästiin ensimmäistä kertaa koronarajoitusten jälkeen järjestämään lastenteatteritapahtuma Kuulas. Yksi loppuunmyydyistä esityksistä kertoi muoviroskista ja merestä.

Enni ja Lotta tietävät, minne banaaninkuoret kuuluvat
Enni ja Lotta tietävät, minne banaaninkuoret kuuluvat

Neljä kuukautta vanha Lumi Jurkkola ynisee äitinsä Heinin sylissä. Miltei 3-vuotias isosisko Helmi hytkyy vieressä käsi äidin kädessä. Takana on lasten elämän ensimmäinen teatteriesitys Muovipussimeri lastenteatteritapahtuma Kuulaksessa.

– Haluamme tuoda lapsille teatterikulttuuria pienestä asti. Vauvakin tykkäsi esityksestä, vaikkei vielä niin ymmärrä, Heini Jurkkala sanoo.

Helmi Jurkkolan vastaus kysymykseen lähtisitkö uudestaan teatteriin on ytimekäs.

– Joo.

Sekä Heini Jurkkola, että lasten toinen vanhempi ovat aikanaan harrastaneet teatteria. Siksi taidemuoto on sydäntä lähellä. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Ryhmäliput myytiin nopeasti loppuun

Isommillekin lapsille voi tulla nyt eteen elämän ensimmäinen teatterikerta, sillä tapahtumat vasta käynnistyvät koronatauon jälkeen. Syksyllä viisi vuotta täyttävä Lotta Piiparinen on uuden edessä, kun hän on menossa katsomaan Muovipussimerta. Se on hänen ensimmäinen kertansa teatterissa.

5-vuotias Enni Markola on kokenut teatterikävijä.

– Oon käynyt kolmessa teatterissa jo.

Molemmilla on lämpiössä tunnelma valmiiksi korkealla, sillä takana on työpaja.

Päiväkodeissa on patoutunutta teatterinnälkää, sillä ryhmäliput myytiin Kouvolan Kuusankoskella järjestettävässä Kuulaksessa loppuun puolessatoista tunnissa.

Lapset ovat tapahtuman tuottajan Mikko Väänäsen mukaan ennakkoluulotonta yleisöä. He ovat valmiita menemään monenlaisiin esityksiin, mutta vanhemmat saattavat herkemmin tarttua tutumpaan ja turvallisemman tuntuiseen vaihtoehtoon.

Toisaalta lapset ovat hyvin laatutietoisia ja tarkkoja siitä, mitä heille esitetään.

– Sieltä tulee palaute välittömästi katsomosta. Saattaa kuulua, että onpa tylsää tai jotain muuta vastaavaa.

Koronan jäljiltä osa ei vielä uskalla tehdä esityksiä

Kolmen päivän aikana Kuulaksessa on teatteriesityksiä, katusirkusta, lastenkonsertin ja työpajoja. Esityksissä käsitellään ympäristöstä huolehtimisen lisäksi uskallusta olla oma itsensä ja medialukutaitoa.

Muovipussimeri vei katsojat meren rannalle eläinten ja muovinkin äärelle. Esityksen jälkeen lapset pääsivät lavalle tutkimaan. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Osin mukana on esityksiä, jotka valittiin jo vuoden 2020 tapahtumaan. Niitä on siirretty tähän kevääseen asti.

Tapahtumaan oli tarjolla koronatauon jälkeen laadukkaita esityksiä, mutta Väänäsen mukaan kuitenkin aiempaa vähemmän.

– Vielä näkyy tätä, että ei ole ollut uskallusta, kun on joutunut monta kertaa perumaan ensi-iltaa.

Lue lisää:

.
.