Hyppää sisältöön

Metsurin tarina sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla – "Yleisö nauroi niissä kohdissa, missä pitikin", sanoo helpottunut ohjaaja Mikko Myllylahti

Yle tapasi Metsurin tarinan tekijöitä Cannesissa ensi-illan aikaan. Kriitikoiden viikon pääpalkinto jaetaan viikon päästä keskiviikkona, ja esikoisohjaajalle jaettava Kultainen kamera lauantaina.

Metsurin tarina sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla
Metsurin tarina sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla

Cannesin elokuvajuhlien Kriitikoiden viikolla esitettiin tänään torstaina Mikko Myllylahden ohjaama ja käsikirjoittama Metsurin tarina.

Tummasävyinen draamakomedia kertoo Pohjois-Suomessa elävästä Pepe-nimisestä metsurista (Jarkko Lahti), joka menettää lyhyessä ajassa vaimonsa, talonsa ja parhaan ystävänsä. Pepe ottaa kurjat käänteet vastaan tyynesti ja optimistisesti.

Jos Pepeltä kysyy, lasi on aina puoliksi täynnä, metsuriystävä Tommi (Hannu-Pekka Björkman) toteaa elokuvassa.

Myllylahden elokuvasta on helppo löytää vaikutteita Aki Kaurismäkeen ja Roy Anderssoniin. Hänen tyylinsä on hyvin tekstivetoinen, mihin vaikuttaa tausta runoilijana. Näyttelijät artikuloivat vuorosanat selkeästi ja lakonisesti.

Juonen kannalta mieleen tulevat myös Coenin veljekset. Yksi Myllylahden referenssi elokuvaa tehdessä oli Vanhan testamentin Jobin kirja – sama teos, jonka pohjalta Coenit tekivät A Serious Manin (2009).

– Rakastan heidän elokuviaan. He leikkivät genreillä. He ovat loistavia kirjoittajia, ja myös aika älykkäitä, Myllylahti kertoo Cannesissa.

Elokuvantekijä Mikko Myllylahden tyyli on lakoninen ja tekstivetoinen. Tähän vaikuttaa tausta runoilijana. Kuva: Juha Nurminen

Teemme haastattelua merenrantakahvilassa vain hetkiä Metsurin tarinan ensimmäisen julkisen näytöksen jälkeen. Se oli Kriitikoiden viikon kotiteatterissa Miramarissa, aivan rantabulevardi La Croisetten kupeessa. 420-paikkainen sali oli tupaten täynnä.

Myllylahti vaikuttaa onnelliselta.

Näytös meni enemmän yleisön reaktioita tunnustellessa kuin elokuvaan uppoutuen. Myllylahti sanoo helpottuneensa siitä, että itselle tärkeät kohtaukset vaikuttivat merkityksellisiltä muillekin.

– Se herätti reaktioita ja tuntui, että yleisö nauroi niissä kohdissa, missä pitikin. Se oli helpottavaa.

Cannes on tullut tutuksi

Runokokoelmiakin julkaisseelle Mikko Myllylahdelle Cannes on tullut vuosien saatossa tutuksi. Aalto-yliopiston elokuva- ja lavastustaiteen laitokselta vuonna 2012 valmistunut Myllylahti vieraili festivaalilla muun muassa vuonna 2016 Hymyilevän miehen toisena käsikirjoittajana.

Juho Kuosmasen ohjaama, suomalaisnyrkkeilijä Olli Mäestä kertonut draamakomedia palkittiin Un Certain Regard -sarjan pääpalkinnolla.

Kaksi vuotta myöhemmin Myllylahti kutsuttiin Cannesin lyhytelokuvien kilpasarjaan Tiikerillä. Intensiivisessä elokuvassa pieni poika pakenee myrskyisiä perheoloja tiikeripukuun.

Vuonna 2019 Myllylahti oli jälleen Cannesissa. Silloin hän voitti Kriitikoiden viikko -oheistapahtuman (Semaine de la critique) Next Step -käsikirjoituspalkinnon juuri Metsurin tarinan käsikirjoituksella.

Katja Küttner (vas.) näyttelee Pepen (Jarkko Lahti) vaimoa Metsurin tarinassa. Kuva: Tero Ahonen / Aamu

Elokuvayhtiö Aamun (Hymyilevä mies, Hytti nro. 6) tuottamaa Metsurin tarinaa on tehty vuosien ajan: kirjoitettu, haettu rahoitusta ja sitten kuvattu. Koronapandemian keskellä tekeminen ei ollut ihan yksinkertaista. Viimeiset värityöt tehtiin huhtikuussa 2022.

Oman pitkän esikoisen pääsy festivaalille saa hymyn Myllylahden kasvoille.

– Kyllähän se tuntuu ihan uskomattoman hienolta. Hankalaa olisi löytää ohjaaja, joka ei haluaisi täällä olla, Myllylahti sanoi ensi-iltaa edeltäneenä päivänä.

– Tuntuu pökerryttävältä.

"Paras suomalainen käsikirjoitus, mitä olen lukenut"

Kaikkia Myllylahden Cannes-elokuvia yhdistää näyttelijä Jarkko Lahti, joka muistetaan Hymyilevän miehen (2016) pääroolista. Syy tähän on yksinkertainen: Lahti on Myllylahden mielestä erittäin hyvä ja monipuolinen näyttelijä.

– Isoin asia minulle ohjaajana oli se, miten hän osasi lukea käsikirjoitusta ja kertoa minulle asioita, mitä minäkään en siinä nähnyt. Hän on tosi hyvä lukija, ymmärtää sisältöä syvällisesti.

– Tämähän on itse asiassa Jarkon toinen päärooli, ja molemmat ovat olleet Cannesissa. Jos haluatte Cannesiin, ottakaa Jarkko Lahti päärooliin!

Lahti vastaa kehuihin nöyrästi. Hän muistuttaa, että käsikirjoitus on elokuvan perusta. Jos se valetaan vinoon, siinä ei hyväkään näyttelijän työ auta.

Metsurin tarinassa tätä ongelmaa ei ollut.

– Se on paras suomalaisen elokuvan käsikirjoitus, mitä olen toistaiseksi lukenut. Aivan mykistävän hieno. Se on semmoinen runoilijan komedia. Viisas, syvällinen, lempeä, armollinen komedia. Se menee hyvin syviin vesiin, mutta kepeän läpi.

"Aivan mykistävän hieno", kuvailee Jarkko Lahti Metsurin tarinan käsikirjoitusta. Kuva: Juha Nurminen

Lahti sanoo, että Pepen rooli oli henkilökohtainen. Hän kertoo äitinsä puolen vanhoista viisaista karjalaisnaisista, joilla oli "armottoman rehellinen suhde elämään".

– He hyväksyivät tosi nopeasti isojakin vastoinkäymisiä, mitä elämä eteen heitti. Siinä oli jotain kauhean kaunista. He eivät taistelleet elämää vastaan, vaan hyväksyivät asioita. Käytin niitä muistoja paljon tehdessä.

Mikko Myllylahti myöntää samastuvansa Pepen hahmoon, joka ei jää harmittelemaan vastoinkäymisiä. Hän kuvailee itseään hyvään uskovaksi, optimistiseksi henkilöksi.

– Monestihan esikoiselokuva tuppaa olemaan omakohtainen. Tuntuu, että pitää purkaa siihenastista elämää. Kyllä löydän sieltä itseni.

Metsurin tarinan tyyli on lakoninen, ja sitä tullaan eittämättä vertailemaan Aki Kaurismäkeen. Jarkko Lahti ymmärtää vertauksen ja arvostaa Kaurismäkeä, mutta huomauttaa, että ohjaajaan on myös helppo verrata aina kun tehdään lakoniaa.

– Hänellä on niin vahva se käsiala. Mutta niin on myös Mikko Myllylahdella. Sanoisin, että tässä on torniolaista arktista hulluutta.

Kriitikoiden viikon taiteellinen johtaja Ava Cahen (vas.) toivotti lavalle tervetulleiksi Metsurin tarinan tekijät Mikko Myllylahden (ohjaaja-käsikirjoittaja), Jarkko Lahden (näyttelijä), Emilia Haukan ja Jussi Rantamäen (tuottajat). Kuva: Juha Nurminen

Palkinnot jaetaan viikon päästä

Metsurin tarina esitetään Cannesissa torstaina kolmeen otteeseen Miramarissa. Kaikkiaan näytöksiä on festivaalilla kuusi. Lähipäivinä selviää, miten yleisö on ottanut elokuvan vastaan.

Kriitikoiden viikon pääpalkinto jaetaan viikon päästä keskiviikkona. Pitkien elokuvien sarjassa on seitsemän elokuvaa, joten puhtaalla matematiikalla mahdollisuudet voittoon ovat paremmat kuin festivaalin pääkilpasarjassa. Aikamoinen seula on jo läpäisty, sillä Kriitikoiden viikolle tarjottiin yli tuhatta elokuvaa.

Myllylahti on ehdolla myös esikoisohjaajille jaettavan Kultaisen kameran (Camera d'Or) saajaksi. Tuo pysti jaetaan lauantaina 28. toukokuuta Cannesin päätösseremoniassa.

Tuottaja Emilia Haukka muistuttaa, ettei Elokuvayhtiö Aamu tee elokuviaan festivaalit tai palkinnot tähtäimessä, vaikka kansainvälistä suitsutusta onkin viime vuosina tullut. Tuotantoyhtiö sitoutuu hänen mukaansa tekijöihin ja pyrkii parhaansa mukaan auttamaan heitä toteuttamaan visionsa.

– Kun tehdessä keskitytään vain siihen, mistä elokuva kertoo ja kuinka saadaan se parhaiten tuotua esille, silloin nämä paikat saattavat myös aueta elokuvalle.

Strategia tuntuu toimivan.

Mitä ajatuksia artikkeli herätti? Voit keskustella aiheesta 20.5. kello 23 asti.

Uutista on korjattu 25.5.2022 klo 22:15: Kriitikoiden viikon palkinto jaettiiin keskiviikkona. Aiemmin jutussa puhuttiin virheellisesti torstaista.

Lue myös:

.
.