Hyppää sisältöön

Suomen suurimman tuulipuiston työmaalla iskettiin lapio maahan – pienen Lestijärven voimalat jauhavat aikanaan pari prosenttia suomalaisten sähkönkulutuksesta

2,5 miljoonan euron kiinteistöverotuotto on aikanaan valtava lisätulo Lestijärvelle, jonka vuositulot ovat nykyään 5,8 miljoonaa euroa.

Lestijärveläisten pitkä odotus on päättynyt. Suuren tuulivoimala-alueen rakennustyöt ovat käynnistyneet
Lestijärveläisten pitkä odotus on päättynyt. Suuren tuulivoimala-alueen rakennustyöt ovat käynnistyneet

Yksi terä, neljä vartta. Sellainen lapio iskettiin maahan Lestijärvellä Keski-Pohjanmaalla torstaina. Teholtaan maan suurimman tuulivoimapuiston rakennustyöt alkavat nyt täydellä teholla.

– Ei ole kyllä tuommoisesta lapiosta aiempaa kokemusta. Vähän piti katsoa, että onpa komea, mutta mitenhän se onnistuu. Hyvin tuntui onnistuvan, sanoo kunnanjohtaja Anne Kurkela.

Kolmen alueen tuulivoimapuistoon tulee 69 voimalaa, joiden enimmäiskorkeus on 240 metriä. Investoinnin kokonaissuuruus on 650 miljoonaa euroa.

Kumppaneina hankkeessa ovat Kymppivoima, Oulun energia ja Kuopion energia. Kymppivoiman osuus investoinnista on noin 65 prosenttia, Oulun Energian 25 ja Kuopion Energian kymmenen prosenttia.

Rakennustyöt pääsevät kunnolla vauhtiin kesällä, mutta paljon on jo tehty.

– Tienrakennus ja -parannus on menossa: alueelle tulee 60 km uutta tieverkkoa tai parannettavaa verkostoa. Toinen kiireellinen asia ovat sähkönsiirtolinjan työt. Puut on poistettu talvella, nyt tehdään perustuksia pylväille ja kesällä saadaan pylväät pystyyn, luettelee hankkeen toteuttavan OX2:n maajohtaja Teemu Loikkanen.

Seuraavan kesän hommia ovat perustukset ja nostokenttä. Alkuvuodesta 2024 alkavat voimalakomponenttien kuljetukset ja voimaloiden pystytys. Ne alkavat pyöriä sitä mukaa kun ne saadaan pystyyn.

Täydessä tuotannossa puisto on loppuvuodesta 2024 tai alkuvuodesta 2025. Silloin ne tuottavat noin kaksi prosenttia Suomen vuoden 2021 sähkönkulutuksesta, 280 000 kotitalouden tarpeiden verran.

Yhteistyö jatkuu pitkään, sillä puiston tekninen käyttöikä on 35 vuotta ja OX2 vastaa sen valmistuttua sen teknisestä ja kaupallisesta hallinnosta, muistuttavat OX2:n maajohtaja Teemu Loikkanen ja kunnanjohtaja Anne Kurkela.. Kuva: Raila Paavola / Yle

Tuulivoimalat nostavat Lestijärven talouden uudelle tasolle

Samalla kuin puisto aikanaan tuottaa sähköä, voimalat jauhavat myös rahaa Lestijärven kunnalle.

2,5 miljoonaa euroa tarkoittaa kunnan kiinteistöverotuoton kymmenkertaistumista. Lestijärvi on monen muun pienen kunnan tavoin kärsinyt muuttotappiosta ja tarvinnut lainaa käyttötalouden pyörittämiseen.

– Tämä antaa aivan erilaiset mahdollisuudet kehittää kuntaa. Sen avulla saadaan kunta pysymään itsenäisenä ja peruspalvelut kuntoon, sanoo kunnanjohtaja Anne Kurkela.

Muutos näkyy jo: ennen töiden aloittamista Lestijärvellä oli tyhjillään niin teollisuushalleja ja toimistotiloja kuin vuokra-asuntoja. Nyt kaikki on vuokrattu.

– Ensimmäistä kertaa historiassa meille on syntymässä asuntojonoa. Olemme siirtymässä negatiivisista ongelmista positiivisiin haasteisiin, sanoo Kurkela.

Kuokat maahan -tilaisuudessa juhlistettiin urakkaa, joka muuttaa keskipohjalaisen Lestijärven kunnan näkymät radikaalisti parempaan suuntaan. Kuva: Raila Paavola / Yle
.
.