Hyppää sisältöön

Venäjän kaasuhanojen katkaisu voi nostaa maakaasun hinnan tappiin – Summasen perhe keksi, kuinka välttää isot laskut: "Pakko miettiä muita ratkaisuja"

Venäjä saattaa katkaista maakaasutoimitukset Suomeen lähipäivinä. Kaasun myyjät ja kuluttajat valmistautuvat jo tilantereseen. 

Suomessa valmistaudutaan jo Venäjän maakaasun tuonnin katkeamiseen
Suomessa valmistaudutaan jo Venäjän maakaasun tuonnin katkeamiseen

– Viime vuosi on näyttänyt aika karulta. Kaasun hinta on pompannut moninkertaisesti. Kalliiksi tulee nyt lämmittäminen, omakotitalossa Lappeenrannan Mustaherukankadulla asuva Kimmo Summanen kertoo.

Maakaasua lämmitykseen käyttävät kotitaloudet Suomessa ovat eläneet jo noin vuoden vaikeita aikoja, koska maakaasun hinta on ollut rajussa nousussa.

Kimmo Summanen aikoo muuttaa omakotitalonsa kaasulämmityksen maalämpöön. Kuva: Kalle Schönberg / Yle

Hinnannousun takana ovat maailmantalouden elpyminen, Venäjän kaasunvientirajoitukset kylmimmän talven aikana ja viimeksi Venäjälle asetetut talouspakotteet.

Useat omakotitalot esimerkiksi Lappeenrannan Mustaherukankadulla lämpiävät maakaasulla. Kimmo Summasen perheessä onkin pyritty käyttämään viime aikoina muita lämmitysmuotoja kuin kaasua.

– Talvella tuli takkaa lämmitettyä ahkerasti ja otimme alakerrasta käyttöön toisenkin takan, jota emme ole aikaisemmin käyttäneet ollenkaan, Kimmo Summanen kertoo.

Tämän lisäksi perhe on käyttänyt lämmityskattilan sähkövastusta lämmitykseen. Summasen mukaan sähköllä lämmittäminen on ollut noin puolet kaasulämmitystä halvempaa.

Venäjän kaasutoimitusten loppuminen nostaa hintaa

Kaasulämmittäjien tilanne uhkaa nyt vaikeutua entisestään. Energiatoimitukset ovat yksi Venäjän hybridivaikuttamisen muoto. Itänaapuri uhkaakin nyt lopettaa kokonaan maakaasutoimitukset Suomeen, koska Suomi ei suostu maksamaan kaasusta ruplissa vastoin solmittua sopimusta.

Kaasun tuonti Venäjältä saattaa loppua jo perjantaina. Tämä voi nostaa entisestään kaasun hintaa Suomessa. Summasen perhe onkin siirtymässä toiseen lämmitysmuotoon.

– Kaasu ei vaikuta enää järkevältä lämmitysmuodolta, joten meidän on pakko miettiä muita ratkaisuja. Olemme siirtymässä maalämpöön, Kimmo Summanen sanoo.

Venäjän vientisulkuun varaudutaan

Suomen kaasuyhdistyksen mukaan maakaasua käyttää Suomessa lämmitykseen noin 4000 pientaloa. Rivi- ja kerrostaloja lämpiää kaasulla noin noin tuhat kappaletta.

Lappeenrannan Energialla kaasun kotitalousasiakkaita on noin neljäsataa ja yritysasiakkaita noin sata. Yrityksessä on huomattu, että yhä useampi asiakas pyrkii nyt pois kaasun käytöstä.

– Muutos on näkynyt viime syksystä lähtien, kun kaasun hinta lähti nousuun. Meidän asiakaskunnastamme noin kymmenen prosenttia on muuttanut lämmitysjärjestelmänsä, Lappeenrannan Energian asiakkuuspäällikkö Jussi Selenius sanoo.

Yritys varautuu jo Venäjän kaasutoimitusten keskeytykseen.

– Seuraamme tiiviisti tilannetta ja pyrimme ilmoittamaan asiakkaille mahdollisimman nopeasti, jos tilanne muuttuu, Lappeenrannan Selenius sanoo.

Lappeenrannan Energian asiakkuuspäällikkö Jussi Seleniuksen mukaan kotitaloudet ovat etusijalla, jos maakaasusta tulee pulaa. Kuva: Kalle Schönberg / Yle

Kovin paljon yritys ei kuitenkaan voi tehdä. Sillä ei ole esimerkiksi omia kaasuvarastoja.

– Me olemme kiinni markkinoissa ja jos kaasunsaanti sieltä loppuu, niin keinot on aika vähissä siinä vaiheessa, Selenius sanoo.

Kotitaloudet etusijalla

Maakaasu ei lopu Suomesta, vaikka Venäjä lopettaisikin toimitukset. Tämä johtuu siitä, että nesteytettyä maakaasua eli LNG-kaasua saadaan Virosta Suomenlahden pohjaa pitkin kulkevan Baltic Connector -kaasuputkea pitkin.

Kaasusta saattaa kuitenkin tulla pula. Viime kädessä asiakkaat pistetään tällöin tärkeysjärjestykseen.

–Jos kaasusta tulee pula, kotitalouksille ja sairaaloille toimitetaan maakaasua ensi sijassa. Teollisuuden osalta joudumme mahdollisesti karsimaan maakaasun myyntiä, Jussi Selenius kertoo.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Pohdimme Ylen taloustoimittajan Elli-Alina Hiilamon, valtiovarainministeriön vanhan opetusvideon ja Roope Ankan avulla, mistä hintojen nousu johtuu. Onko perimmäisenä syynä pandemia-ajan elvytys – ja mikä voi hillitä inflaatiota?
.
.