Hyppää sisältöön

Kesätapahtumiin myydään lippuja ennätystahtia – osa on jo loppuunmyyty

Huhtikuu oli lipunmyynnin ennätyskuukausi. Parhaiten menestyvät suuret sekä ennestään tutut festivaalit ja tapahtumat.

Extreme metal -yhtye esiintyi Provinssissa Seinäjoella vuonna 2019. Sen jälkeen useat tapahtumat ovat olleet tauolla koronapandemian takia. Kuva: Marko Tuominiemi / All Over Press

Näin ajattelee myös tapahtuma-alan konkari, Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä.

– Erilaisia tapahtumia on valtavasti. Kyllä nyt on ihmisillä mistä valita!

"Tapahtumia on liikaa"

Parin vuoden koronatauon jälkeen pian purkautuu peruuntuneiden tapahtumien suma.

Yleisö pääsee viimein käyttämään jo pari vuotta sitten hankkimansa festivaaliliput. Lisäksi tarjolla on useita uusia kesätapahtumia.

– Ja kaikki kilpailevat samoista sieluista, hymähtää tapahtumajärjestäjä Loud n' Liven promoottori Kalle Keskinen.

Myös tapahtumajärjestäjiä on tullut lisää.

– Tapahtumia on jo liikaa, Keskinen jatkaa.

Hän sanoo niin, vaikka myös Loud n' Live järjestää tänä kesänä enemmän tapahtumia kuin ennen korona-aikaa.

– Kaikesta huolimatta uskon ennätyskesään. Duran Duranin kesäkuun konserttiin Helsingissä on myyty lippuja hyvin ja Tapiola Festivaaliin elokuussa todella hyvin.

Savonlinnan oopperajuhlien heinäkuun esityksistä toistaiseksi eniten lippuja on myyty Georges Bizet’n säveltämään Carmeniin. Kuva: Soila Puurtinen

Huhtikuu oli lipunmyynnin ennätyskuukausi

Tapahtuma-alalla on pitkästä aikaa kerrottavaa muustakin kuin koronakurimuksesta.

Johtaja Kati Kuusisto Tapahtumateollisyys ry:stä vahvistaa, että maalis-huhtikuun lipunmyyntiluvut ylittivät aiemman ennätysvuoden 2019 myyntiluvut.

Tapahtumaelinkeinon keskusjärjestöllä on yli 250 jäsentä mukaan lukien suuret lipunmyyntitoimistot. Ne myyvät pääsylippuja festivaalien lisäksi kaikkiin kesän viihdetilaisuuksiin, myös urheilutapahtumiin.

– Huhtikuussa tehtiin myyntiennätyksiä. Eri tapahtumiin myytiin pääsylippuja enemmän kuin ennen pandemiaa, vuoden 2019 huhtikuussa, Kuusisto sanoo.

Ruisrockin lauantain päiväliput ja perjantai-lauantain kahden päivän liput on jo loppuunmyyty.

– Kesä näyttää myynnin osalta mainiolta, promoottori Mikko Niemelä iloitsee.

Tänä vuonna yleisö on ollut kiinnostunut myös Ruisrockin VIP-lipuista. Kuva on Turusta vuoden 2019 Rusrockista. Kuva: Saara Autere / Ruisrock 2019

Tutut tapahtumat vetävät väkeä

Kesätapahtumien kysyntä on ollut vilkkainta suurilla ja jo tunnetuilla tapahtumilla.

Tapahtumajärjestäjä Fullsteam Agency järjestää muun muassa Sidewaysin Helsingissä, Provinssi-festivaalin Seinäjoella sekä Ed Sheeranin kaksi konserttia Olympiastadionilla.

– Meidän osalta tilanne vaikuttaa erittäin hyvältä, toimitusjohtaja Tuomo Tähtinen toteaa.

– Jos verrataan aikaan ennen koronaa, lipunmyynti on ollut jopa hieman vauhdikkaampaa kuin ennen pandemiaa.

Englantilaisen laulaja-lauluntekijä Ed Sheeranin ensimmäinen elokuun konsertti on jo loppuunmyyty.

– Myös Provinssin tilanne on erinomainen. Lippujen osalta tulossa on yksi sen kaikkien aikojen parhaimmista vuosista, Tähtinen jatkaa.

Yolanda Claire Quarteyn eli brittilaulaja Yolan piti esiintyä Pori Jazzissa jo vuonna 2020. Häntä kuullaan Kirjurinluodolla viimein heinäkuussa. Kuva: Pori Jazz

Lippuja on jemmassa kahdelta peruutusvuodelta

Myös Pori Jazzin taiteellinen johtaja Mikkomatti Aro vakuuttaa, että tapahtuman lipunmyyntitilanne on hyvässä mallissa.

– Meillä on siirtyneitä lippuja vuosilta 2020 ja 2021. Ne ovat tuoneet hyvän pohjan tälle kesälle.

Pori Jazz on heinäkuussa.

– Haluamme päästä vihdoin ja viimein järjestämään festivaalin. Tätä on odotettu, ja nyt mennään täysillä eteenpäin. Emme ole olleet missään vaiheessa vetämässä liinoja kiinni.

Mikkomatti Aro viittaa Venäjän helmikuussa Ukrainaan tekemään hyökkäykseen, joka heijastui myös epävarmuutena tapahtuma-alalla.

Osa kesätapahtumista, kuten Kuopio soi ja Tampere Piknik, ilmoittivat jo hyvissä ajoin peruvansa tapahtumat heikon lippukysynnän takia.

Kotamäki Company on yksi Kaustinen Folk Music Festivalin kesän esiintyjistä. Heinäkuussa Kaustiselle saapuu yhteensä 4500 esiintyjää. Kuva: JP Niemelä

"Tapahtumien järjestäminen on raju laji"

Kaikki tapahtumajärjestäjät kertovat ostokäyttäytymisen muuttumisesta.

Päätös lähteä kesätapahtumaan jätetään viime tippaan, samoin lipun ostaminen. Se pitää järjestäjät jännityksessä: mahtaako tapahtuma kiinnostaa, ostetaanko lippuja tarpeeksi.

– Tapahtumien järjestäminen on raju laji. Tuote on tarjolla vain hetken ja siinä hetkessä on tehtävä tulot, joilla kattaa menot, johtaja Kati Kuusisto Tapahtumateollisuus ry:stä sanoo.

Ennen koronaa yleisö oli jo tottunut ostamaan pääsyliput netistä järjestäjien toiveiden mukaisesti. Nyt lippuja ostetaan vasta festivaaliportilta tai keikkapaikan ovelta.

– Tapahtumien perumista, perumista ja perumista tai siirtoa, siirtoa ja siirtoa. Sitä se on ollut viimeiset kaksi vuotta.

Kati Kuusiston mukaan asiakkaat eivät ole vielä unohtaneet harmia ja mielipahaa, jota koronasta johtuvat peruuntumiset heille aiheuttivat.

– Vielä tämä ja ensi vuosi ovat kamppailua yleisön luottamuksesta.

.
.