Hyppää sisältöön

Lähetit Outi Saarinen ja Elisa Nieminen juoksevat tärkeitä papereita MM-kisavieraille ympäri areenaa – tällaista on vapaaehtoistyö kiekkohuumassa

Yksikään iso tapahtuma ei pyöri ilman vapaaehtoisia. Mutta miksi haluta työhön, josta ei makseta palkkaa ja juosta saa välillä pää kolmantena jalkana?

Outi Saarinen ja Elisa Nieminen ovat myös hyviä pujottelijoita. Yleisömassojen seassa kulkeminen on taitolaji itsessään. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Mitä mediapalveluiden vapaaehtoistyöntekijä MM-kisoissa tekee? Entä onko Ylen tiimi ollut kisoissa siivosti? Huikkasimme 5 kysymystä MM-lätkäkisoissa vaparina häärivälle Hanna Haapaselle, 24. Toimittajana Jani Aarnio.

Jääkiekon MM-kisoissa työskentelee nyt Tampereella ja Helsingissä 1 300 vapaaehtoista. Heitä tarvitaan muun muassa lipunmyynnissä, akkreditoinneissa, asiakaspalvelussa ja kuljetustehtävissä.

Sen lisäksi, että vapaaehtoiset ovat ystävällisiä, reippaita ja kielitaitoisia, hyvät kengät ja jalkalihakset ovat suotava apu. Varsinkin jos pesti on lähettipalvelussa.

– Nyt on jo viikossa oppinut, mihin mitäkin papereita viedään. Ja päivittäin voi tulla muutoksia, eilenkin kuskattiin ruokakärryjä, sanoo vapaaehtoinen Outi Saarela.

Saarela ja Elisa Nieminen työskentelevät molemmat kisojen lähetti- ja kopiopalveluissa. Työ on juuri sitä mitä nimikin antaa ymmärtää: kopiointia ja papereiden kuskaamista eri paikkoihin.

– Ennen peliä viedään kokoonpanolaput selostamoihin ja studioihin, erätauoilla kiikutetaan tuloslaput ja samat rundit juostaan pelin jälkeen, Saarela kertoo.

Vapaaehtoistöitä oli tarjolla laidasta laitaan, rakentamisesta kuljetuksiin, mutta Saarela valitsi lähetinhommat.

– Tietämättä edes mitä tämä homma lopulta on, Saarela sanoo nauraen.

Elintärkeä lappu

Tänä digitaalisena aikana voisi luulla, että kaikki tietoliikenne kulkee sähköisesti vaikkapa sähköpostin tai sovelluksen kautta. Näin ei kuitenkaan ole. Lähettien juoksemat laput ovat elintärkeitä ja myös haluttuja.

– Niihin halutaan tehdä omia merkintöjä ja laittaa rukseja. Ja tuloslaput pitää olla selostamossa heti erän päätyttyä. Sähköposti ei ole hyvä vaihtoehto, koska tekniikka voi pettää tai viesti hukkua.

MM-kisoissa pyöritellään monenlaisia papereita. Perinteinen lähettipalvelu takaa oikeat laput oikeisiin osoitteisiin ajallaan. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Elisa Nieminen on juuri kiikuttanut tärkeät laput tv-selostamoon. Tässäkin viennissä pätee tarkat säännöt joita on noudatettava.

– Jos selostamossa ei ole ketään, laput jätetään penkille. Jos siellä on ihmisiä paikalla niin joku tulee meitä vastaan. Sitten on alue, jonne meillä ei ole asiaa, Nieminen kertoo.

Ei palkkaa ja juostakin saa

Yksikään iso tapahtuma ei pyöri ilman vapaaehtoisia. MM-kisojen vapaaehtoisleiriin lähetti hakemuksensa 2 000 henkilöä ja vain osalle heistä voitiin tarjota paikka. Mutta miksi haluta työhön, josta ei makseta palkkaa ja juosta saa pää kolmantena jalkana?

– En mä tiedä, en oikein tiedä, mikä se fiilis on mutta tuntuu vaan tosi kivalta olla täällä, Saarinen kuvailee.

Saariselle mukaansavetävä juttu ei ole yksinään jääkiekko, Leijonat tai Areena vaan koko paketti.

– Mua kiinnostaa kaikki urheilu ja seuraan kaikkea tosi paljon. Vapaaehtoiset ovat samanhenkisiä ja samoilla intresseillä mukana. Ollaan tultu hyvin juttuun keskenämme.

Onko sinulla kokemusta vapaaehtoistyöstä tapahtumissa? Voit kommentoida perjantaihin kello 23:een.

.
.