Hyppää sisältöön

Oulun asuntomessuille 2025 rakennetaan Suomen korkein puurakenteinen kerrostalo – 16-kerroksisen rakennuksen käyttöiäksi tavoitellaan sataa vuotta

"Varikon torni" -niminen kerrostalo on toteutuessaan alueen maamerkki. Tornitalon asuntojen toivotaan olevan vähintään 30 neliön kokoisia. Toiminnoiltaan se voi olla myös hybriditalo, jossa on sekä omistusasuntoja että opiskelija-asuntoja.

Suomen korkein puukerrostalo olisi myös Hartaanselänrannan maamerkki. Kuva: Havainnekuva / Ramboll

Oulussa kolmen vuoden kuluttua järjestettävien asuntomessujen arkkitehtoninen kohokohta tulee olemaan Suomen korkein puurakenteinen kerrostalo.

Rakennus olisi alueen maamerkki ja se näkyisi Oulujoen suiston vesimaisemassa kauas yli Hartaanselän.

Asuntomessualuetta koskevassa Hartaanselänrannan asemakaavassa on osoitettu paikka 16-kerroksiselle puurakenteiselle kerrostalolle "Varikon tornille". Puukerrostalon toivotaan toimivan sekä suomalaisen että oululaisen puukerrostalorakentamisen niin sanottuna lippulaivahankkeena.

Oulun kaupunki on käynnistänyt suunnittelijoille ja rakentajille suunnatun laatukilpailun tontin luovuttamiseksi ja puukerrostalon rakentamiseksi vuoden 2025 asuntomessuille. Tavoitteena on kehittää korkean puurakentamisen arkkitehtuuria ja rakenneratkaisuja. Samalla saadaan tietoa erilaisten ratkaisujen vaikutuksesta rakentamisen hiilijalanjälkeen.

Kilpailuehdotukset tulee jättää lokakuun puolivälin paikkeilla. Kilpailun tuomaristo esittelee jatkosuunnitteluun vietävän voittajatyöehdotuksen Oulun yhdyskuntalautakunnalle marraskuussa.

Rakennuksen tulee olla ensisijaisesti puuta, mutta myös erilaiset hybridiratkaisut ovat sallittuja.

– Sitä ei pysty täysin puusta rakentamaan, sehän on selvä, jo palomääräykset sanelevat sen, toteaa asuntomessujen projektipäällikkö Ritva Kuusisto.

Puusta rakennettavan kerrostalon käyttöiäksi tavoitellaan sataa vuotta.

Asuttavia isompia asuntoja ja yhteistiloja

Tavoitteena on, että tornitaloon ei rakennettaisi kovin pieniä asuntoja. Asuntojen toivotaan olevan vähintään 30 neliön kokoisia. Oleellisinta Kuusiston mukaan on kuitenkin asuntojen asuttavuus, toimivuus ja muuntojoustavuus.

Asuntopoliittisena tavoitteena on maksimoida omistusasunnoiksi rakennettujen asuntojenmäärä, mutta myös muut asuntojen hallintamuodot ovat sallittuja, mukaan lukien toiminnoiltaan hybriditalot.

– Tässä jätetään auki se mahdollisuus, että tähän rakennetaan myös opiskelija-asuntoja. Esimerkiksi Tanskassa on hienoja opiskelijakerrostaloja puusta, joissa on hienoja yhteistiloja. Tämä voisi olla osittain vaihtoehto Oulussakin.

Oulun kaupunki vuokraa tornitalolle varatun tontin kilpailun voittaneelle rakennusliikkeelle, rakennuttajalle tai sijoittajataholle 60 vuoden vuokra-ajaksi.

Puurakenteinen tornitalo nousee entisen Oulun kaupunginvarikon viereen. Kuva: Lentokuva Vallas Oy

Talo sijoittuu entisen Oulun kaupungin varikon viereen, josta nimi "Varikon torni" juontaa juurensa.

Asuntomessuvuoden 2025 jälkeen Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. Hartaanselänrannan asuntomessualueen rakentamisen katsotaan tukevan tätä hanketta ja Varikon alueella tulee olemaan kulttuuripääkaupunkivuoteen liittyviä aktiviteetteja.

Lue lisää:

.
.