Hyppää sisältöön

Yritykset yrittävät korvata maakaasua, mutta luvissa voi kestää useita kuukausia – leipomo: "Jos kaasua ei tule, kaupassa ei ole leipäämme"

Energiayhtiö Gasum arvioi, että maakaasun tulo Venäjältä Suomeen todennäköisesti loppuu pian. Yritykset kärvistelevät kuukausien lupaprosessin kanssa.

Jos maakaasun tulo loppuu, Linkosuon Leipomolla riittää pariksi viikoksi ruissipsejä (arkistokuva), mutta tuoreleipä loppuu heti. Kuva: Jussi Mansikka / Yle

Energiayhtiö Gasum arvioi, että maakaasun tulo Venäjältä Suomeen todennäköisesti loppuu myöhään perjantaina tai lauantaina.

Tämä aiheuttaa päänvaivaa etenkin yrityksille, jotka ovat riippuvaisia maakaasusta. Ne yrittävät nyt kuumeisesti vaihtaa energiamuotoa.

Ongelmia tulee vain siitä, että luvissa voi mennä useita kuukausia ja laitteiden hankinta voi myös kestää.

Yrityksillä ei sen sijaan ole aikaa odottaa. Esimerkiksi Linkosuon leipomossa Pirkanmaalla maakaasun loppuminen näkyy heti.

– Jos maanantaina ei kaasua ole, tiistaina ei ole enää kaupassa meidän leipäämme, Linkosuon leipomonjohtaja Jarmo Talasrinne sanoo.

Yritys on varautunut kuukauden ajan tilanteeseen. Esimerkiksi yrityksen lippulaivatuotteita ruis- ja kaurasipsejä on varattu varastot täyteen niin paljon kuin mahtuu. Kuivatuotteita pystyy myymään toisin kuin leipää tai leivonnaisia.

– Uskoisin, että kaksi-kolme viikkoa pärjäämme varastolla, sitten joudumme tarjoamaan ei oota, Talasrinne arvioi sipseistä.

Linkosuon leipomonjohtaja Jarmo Talasrinne sanoo, että varastot ovat täynnä ruissipsejä energiakriisin takia. Jos maakaasu loppuu, voidaan myydä varastoista parin viikon ajan. Arkistokuva. Kuva: Jussi Mansikka / Yle

Juhannuksena uudet systeemit

Linkosuo on alkanut korvata maakaasua öljyllä. Öljysäiliöt olivat yrityksen onneksi alle kriittisen rajan ja lupa heltisi suhteellisen nopeasti. Yritys asentaa polttimot, joista saadaan maakaasua tai öljyä sen mukaan, mitä on markkinoilla tarjolla.

– Korvaavat järjestelmät saadaan käyttöön juhannukseen mennessä, mutta tämä korvaava väli joudutaan ratkaisemaan jotenkin muuten.

Pelkkä investointi maksaa 350 000 euroa. Linkosuon uudistuksesta kertoi ensin Aamulehti (siirryt toiseen palveluun).

Linkosuolla on jo yt-neuvotteluissa sovittu, että kaasun loppuessa alkavat aikaistetut kesälomat ja lomautukset.

Kyselyjä tullut kymmeniä

Uhka maakaasun loppumisesta on saanut yritykset hakemaan entistä enemmän lupia energiamuodon muutokselle.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on saanut hakemuksia tähän mennessä alle kymmenen, mutta kyselyjä on tullut noin 40 kohteesta. Määrä on kasvanut.

Tukesin teollisuusyksikön johtaja Kirsi Levä sanoo, että erityisesti vaihdetaan juuri nestekaasuun tai otetaan käyttöön öljysäiliöitä. Hakemuksia on tullut myös LNG-säiliöistä. LNG on nesteytettyä maakaasua, joka muodostuu kun maakaasu nesteytetään miinus 162-asteiseksi.

– Yhteydenottoja Tukesille on tullut erityisesti metsäteollisuudesta ja elintarviketeollisuudesta, Levä sanoo.

Osa yrityksistä haluaisi vaihtaa maakaasun nesteytettyyn maakaasuun. Kuva: Juha Sinisalo / Gasum

Luvan saaminen voi kestää yli puoli vuotta

Hakemusten käsittelyaikaan vaikuttaa muutoksen suuruus. Pienemmät muutokset ja säiliöt vievät vähintään yhdestä kolmeen kuukautta, mutta isojen muutosten luvat voivat kestää 6–8 kuukautta.

Käsittelyaikaan vaikuttavat Levän mukaan hakemuksista pyydettävät lausunnot kunnista ja muilta viranomaisilta sekä läheisten naapureiden mahdollisuudet esittää mielipiteitä ja muistutuksia hankkeesta.

Luvan lisäksi vaaditaan käyttöönottotarkastus.

Levän mukaan yritysten aikatauluissa ei ole aina huomioitu lupakäsittelyn vaatimaa aikaa ja muutoksissa voi kestää kauemmin kuin yritys toivoisi.

– Tukes pyrkii ottamaan huomioon myös asiakkaan aikataulun, mutta Tukesilla ei ole toimivaltaa priorisoida erilaisia investointihankkeita

20 vuoden tauon jälkeen öljyyn

Myös Linkosuo selvitti LNG-ratkaisua. Ongelmana siinä voi olla siirtokapasiteetti. Tielle tuli myös hinta ja viivästys.

– Nesteytettyyn maakaasuun siirtyminen olisi maksanut puoli miljoonaa ja lupaprosessi olisi kestänyt neljä kuukautta.

Monelle yritykselle tämä voi tulla yllätyksenä. Samoin se, että polttimoja on nyt vaikea saada.

– Energiakriisin aikana jaettiin niukkuutta, mutta tässä muodossa tilannetta ei ole koskaan ollut lähihistorian aikana, Jarmo Talasrinne sanoo.

Linkosuo ehti saada laitteet, koska oli ajoissa, vaikka tilanne tuli yllättäen. Yhtä juttua leipomonjohtaja on kuitenkin katunut jälkiviisaasti. Leipomossa oli käytössä kauan sitten sekä maakaasun että öljyn salliva järjestelmä, mutta siitä luovuttiin konsulttien puheiden takia.

Nyt yritys joutuu vaihtamaan harmikseen öljyyn 20 vuoden tauon jälkeen, vaikka yritys on tehnyt suunnitelmia energian muuttamisesta ympäristöystävällisemmäksi. Öljy oli nopein ratkaisu, mutta tarkoitus on lisätä myös sähkön käyttöä.

– Emme tuijota sitä, mitä maksaa. Kysymys on, kuinka nopeasti muutos saadaan aikaan. Yrityksen kannalta kaikkein vaikeinta on, ettei pysty tuottamaan tuotteita ja hyvät asiakassuhteet kärsivät.

Gasum on varoittanut maakaasun saantivaikeuksista Venäjältä. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Ruuan hinta nousee

Leipomonjohtaja Jarmo Talasrinne toivoo yhä, että ensi viikolla saisi maakaasua ja työntekijät saisivat pysyä töissä. Tätä ei vielä tiedetä.

– Sadan henkilön työt riippuvat siitä, tuleeko maakaasua vai eikö ja jos tulee, kuinka kauan tulee. Ja jos sitä tulee, kuka säännöstelee niukkuuden yritysten käyttöön. Nämä kaikki ovat kysymysmerkkejä ja yritystoiminnassa tällainen on todella vaikea hallita, koska käytännössä yrityksillä on omat velvoitteet asiakkaita ja työntekijöitä varten.

Asiakkaille energiakriisi ja vehnän hinnan nousu näkyvät kaupassa.

– Oma ennustukseni on, että leipätuotteet maksavat tammikuussa vähintään 20 prosenttia enemmän kuin nyt. Kysymys ei ole enää raaka-aineiden hinnasta vaan saannista.

Linkosuo käyttää kotimaista ruista ja kauraa, joita saadaan. Vehnän saanti järkevään hintaan on jo todella vaikeaa.

– Kriisi kumuloituu kehitysmaihin, joissa saatetaan nähdä jopa nälkää, Talasrinne sanoo.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida perjantaihin kello 23:een.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Pohdimme Ylen taloustoimittajan Elli-Alina Hiilamon, valtiovarainministeriön vanhan opetusvideon ja Roope Ankan avulla, mistä hintojen nousu johtuu. Onko perimmäisenä syynä pandemia-ajan elvytys – ja mikä voi hillitä inflaatiota?

Lue lisää:

.
.