Hyppää sisältöön

Tampereen Sähkölaitos rauhoittelee kaukolämpöasiakkaita – Venäjän maakaasutoimitusten keskeytys ei vaikuta lämmitykseen

Tampereen Sähkölaitos ei ole käyttänyt maakaasua energiantuotannossaan huhtikuun alun jälkeen.

Tampereen Sähkölaitoksella on vain vähän suoria maakaasuasiakkaita. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Venäjän maakaasutoimitusten keskeytys ei vaikuta Tampereen, Pirkkalan ja Ylöjärven kaukolämpöasiakkaisiin. Tampereen Sähkölaitos on varautunut maakaasun tulon keskeytymiseen, eikä ole käyttänyt maakaasua energiantuotannossaan enää huhtikuun alun jälkeen.

– Kaukolämmöstämme noin 80 prosenttia tuotetaan juuri nyt Sarankulman pellettilämpölaitoksessa, Hervannan hakelämpölaitoksessa sekä Tammervoiman hyötyvoimalaitoksessa, jossa kaukolämpöä tuotetaan sekajätteestä. Luku lähestyy luonnollisesti sataa prosenttia sään lämmitessä, kertoo tiedotteessa johtaja Jukka Joronen Sähkölaitoksen Energiamarkkinat-yksiköstä.

Joronen korostaa, että Tampereen, Ylöjärven ja Pirkkalan kaukolämpöverkko on yksi yhtenäinen verkostonsa, jossa yksittäisten lämpölaitosten sulkeminen korvataan toisten tuotannolla, eikä muutos näy asiakkaille. Kesäkaudella, kun kaukolämpöä ja lämmintä käyttövettä tarvitaan vähemmän, laitoksia on tuotantokäytössä vähemmän kuin talvella.

Alle sata suoraa maakaasuasiakasta

Sähkölaitoksella on alle 100 suoraa maakaasuasiakasta Tampereella, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä. Heihin on oltu yhteydessä ja kerrottu tilanteesta.

Osa kaasuasiakkaista on jo siirtymässä kaasun sijaan kaukolämpöön kiinteistönsä lämmityksessä. Kaasua hankitaan myös Virosta Balticconnector-putken kautta sekä neuvotellaan nesteytetyn maakaasun eli LNG:n toimituksista.

Maakaasua Suomeen hankkiva energiayhtiö Gasum on ilmoittanut, että riski yhtiön hankintasopimuksen mukaisten maakaasutoimitusten loppumiselle on nyt todellinen.

Naistenlahti 3 -biovoimalaitos valmistuu vuoden lopussa

Sähkölaitoksella odotetaan uuden Naistenlahti 3 -biovoimalaitoksen valmistumista tämän vuoden lopussa. Siitä tulee kaukolämmön tuotannon keskus, joka tulee laskemaan kaukolämmön hiilidioksidipäästöjä noin 50 prosenttia ja koko Tampereen hiilidioksidipäästöjä 20 prosenttia.

Lisäksi syksyllä rakennetaan Lielahden voimalaitoksen tontille 45 megawatin sähkökattila.

Lue lisää:

.
.